Gemeente Enschede

`Enschede Buitensporig' in fototentoonstelling

Onder het motto "Bekijk je wijk, beschrijf je wijk" riep NatuurEducatie van de gemeente Enschede alle burgers van Enschede op om de meest bijzondere plekjes in onze stad op de foto te zetten, om deze later te kunnen verbinden tot een netwerk van Beleef- en beweegpaden. Vanaf vrijdag 18 januari tot en met vrijdag 8 februari is een selectie van de allermooiste Enschedese plekjes te zien in de hal van het Stadskantoor en in de Burgerzaal van het Stadhuis. Op vrijdag 18 januari om 15.30 uur gaat wethouder van milieu, leefomgeving & buitengebied Jelmer van der Zee op feestelijke wijze de fototentoonstelling openen in het Stadskantoor.

Enschede Buitensporig
"Kent u de verborgen juweeltjes of prachtige plekjes in onze stad? Help ons om deze plekken in beeld te brengen en fotografeer die voor u zo speciale plek in uw eigen wijk, die u zou willen delen met anderen". Aan deze oproep gaf de Enschedese bevolking enthousiast gehoor, zodat de leden van de fotojury voor de moeilijke taak stonden om een keus te maken uit ruim 400 fraaie foto's. De 50 geselecteerde foto's in de tentoonstelling geven een afwisselend beeld van alle stadsdelen. Alle `winnende' fotografen zijn uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn; deze wordt op vrijdag 18 januari om 15.30 uur in het Stadskantoor geopend door wethouder Jelmer van der Zee. De gefotografeerde locaties zullen worden opgenomen in de toekomstige beleef- en beweegpaden die NatuurEducatie gaat aanleggen door alle stadsdelen. Al deze paden worden samengevat onder de naam `Enschede Buitensporig' en zijn vanaf april 2008 te vinden op www.enschedebuitensporig.nl.

Ga op pad en beleef de stad
Enschede is een groene stad waar veel te beleven is. Er zijn parken, het Boerenkerkhof, een Bomenmuseum en bijzondere wandelpaden zoals 't Noordpad. Met de aanleg van een netwerk van beleefpaden wil NatuurEducatie die bijzondere plekken (parels) in de stad met elkaar verbinden zodat ze voor iedereen zichtbaar worden. Een beleefpad nodigt burgers uit om hun wijk of een stadsdeel te ontdekken en te beleven. Langs de routes maakt men kennis met bijzondere beleefplekken zoals natuur, speelplekken, kunstwerken of cultuurhistorische monumenten. De routes zijn opgebouwd aan de hand van drie verschillende thema's,
namelijk natuurpaden, cultuurpaden en speelpaden. Het netwerk wordt voorzien van informatiepanelen, bewegwijzering en informatiebrochures, en er komt een website waar men alle routes kan bekijken en downloaden.

Bewegen in Enschede
Sport is een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding. Ruim de helft van de Enschedese bevolking doet aan sport. De laatste jaren blijkt er een toenemende belangstelling voor solosporten zoals hardlopen, skeeleren, wandelen en fietsen. Er is behoefte om te bewegen op een zelfgekozen tijdstip, alleen of met personen die je zelf hebt gekozen. Steeds meer mensen trainen voor de marathon met behulp van schema's in de krant in plaats van bij de atletiekvereniging. En skeeleren is de rage van dit moment. Hieruit blijkt dat er steeds meer behoefte is aan sportieve beweegpaden. Met de aanleg van deze beweegpaden zal in de bestaande infrastructuur een netwerk ontstaan van diverse sociaal veilige en bewegwijzerde routes.

10 januari 2008