Projectorganisatie Maasvlakte 2


Maasvlakte 2 in Nederlands Fotomuseum

Een laatste blik - Straks Maasvlakte 2
Eerste resultaat meerjarige samenwerking Nederlands Fotomuseum en Havenbedrijf Rotterdam

Van 18 januari tot 2 maart zijn in het Nederlands Fotomuseum foto's te zien van Maasvlakte 2. Fotografe Dorothée Meyer bivakkeerde de afgelopen zomer aan de rand van de Maasvlakte om haar visie op het gebied vast te leggen. Het museum toont het resultaat onder de noemer Een laatste blik. Op de grens van land en zee, straks Maasvlakte 2. De fotoreeks bestaat uit tien foto's waarin het landschap aan de rand van de haven zowel poëtisch als bevreemdend wordt geportretteerd.

Reeks kunstenaars
"Een laatste blik" is gemaakt in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum. Tot en met 2013, het jaar waarin het eerste deel van Maasvlakte 2 in bedrijf is, krijgt jaarlijks minimaal één beeldend kunstenaar opdracht om een aspect van het Maasvlakte project te verbeelden.
Door deze opdrachten zal een reeks kunstenaars de komst van Maasvlakte 2 volgen.

Dorothée Meyer bijt het spits af. Meyer: "Ik wilde de rand van de bestaande Maasvlakte zo vastleggen dat de beelden nog iets aan de interpretatie en verbeelding van de kijker overlaten. Vergezichten waarin een gevoel van ruimte en stilte, van duisternis en natuurlijke kracht tot uitdrukking wordt gebracht. Een spanningveld tussen het oude geconstrueerde landschap en de op handen zijnde veranderingen."

Een laatste blik

De fotografe
Dorothée Meyer (Keulen, 1973) heeft faam opgebouwd met haar werk waarin ze veelal ogenschijnlijk alledaagse landschappen fotografeert. Zo maakte ze series Nederlandse bergen, Recreatielandschappen, Bruggen, Stadslandschappen en Psychiatrische klinieken. Haar opleiding volgde ze aan de Koninklijke Academie in Den Haag en Post-St. Joost in Breda.

Boek
Tegelijk met de expositie in het Fotomuseum verschijnt de publicatie Een laatste blik waarin behalve de geëxposeerde nog een aantal foto's van Meyer is opgenomen. Het boek (30 bij 23 cm) is verkrijgbaar in de boekwinkel van het Fotomuseum.

Land winnen op het water
Het Havenbedrijf en het Nederlands Fotomuseum zijn het Beeldproject Maasvlakte 2 gestart omdat de omvang en aard van de landaanwinning daar om vragen. Enerzijds is het een groot infrastructuurproject. Anderzijds is het een echt Nederlands fenomeen: land winnen op het water. Zo gezien past de aanleg van Maasvlakte 2 in de lange worsteling met het water, van droogmakingen als die van Leeghwater en de IJsselmeerpolders tot de Deltawerken. Maasvlakte 2 is een project van baggerschepen, heel veel zand, staal en beton. Maar ook een project waarin het draait om mensen, natuur en milieu. En een project met een historische, culturele dimensie.

Artist in residence
Naast het Beeldproject treft het Havenbedrijf, samen met de Stichting Kunst en Openbare Ruimte, ook voorbereidingen om te starten met een `artist in residence' project. Jaarlijks zullen één of meerdere kunstenaars gedurende een maand in het gebied verblijven om zich te laten inspireren en werk te maken dat gerelateerd is aan Maasvlakte 2.

Voor meer informatie over dit onderwerp, zie ook:

Het Nederlands Fotomuseum