Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

15 januari 2008
Spreiden, spreiden en nog eens spreiden

Promotie-onderzoek Roy Hoevenaars

Beleggers die op lange termijn een bepaald rendement moeten halen, zoals pensioenfondsen, doen er verstandig aan hun beleggingen te spreiden. Klinkt eenvoudig, maar is het niet. Om verantwoorde keuzes te maken voor de lange termijn én een pensioen aantrekkelijk te houden voor alle generaties, ontwikkelde Roy Hoevenaars een nieuw econometrisch model dat met beide aspecten rekening houdt en waarmee langetermijnbeleggers beleid kunnen maken. Op vrijdag 18 januari hoopt Roy Hoevenaars erop te promoveren aan Maastricht University, waarna (inter)nationale toppers op dit vakgebied in Maastricht aanschuiven op de Netspar-conferentie over dit onderwerp.

De combinatie van inzichten die Roy Hoevenaars beschrijft in zijn proefschrift `Strategic Asset Allocation & Asset Liability Management' kunnen nu al op belangstelling rekenen van financiële instellingen in binnen- en buitenland. Zijn model geeft enerzijds inzicht in de vraag hoe langetermijnbeleggers strategische beleggingskeuzes kunnen maken die rekening houden met de golfbewegingen in de economie. Behalve in aandelen kun je beleggen in obligaties, onroerend goed, maar ook in grondstoffen als olie en goud. "De mix die je kiest, bepaalt tachtig tot negentig procent van je rendement."

Anderzijds gaat het model in op het integrale financiële beheer van instellingen als pensioenfondsen, het `Asset Liability Management'. Hoevenaars: "Behalve met beleggingen moeten pensioenfondsen bijvoorbeeld rekening houden met de hoogte van de premie voor deelnemers, maar ook de indexatie, oftewel dat het pensioen meestijgt met de loon- en prijsinflatie. Tot voor een paar jaar was die indexatie bij veel Nederlandse pensioenfondsen gegarandeerd, maar de premies variabel. Tegenwoordig is dat precies omgekeerd: premies staan vast, maar de indexatie wordt uitgekeerd als de financiële positie van de instelling dat toelaat. Met name jongere generaties hebben hier profijt van."

Momenteel beleggen Nederlandse bedrijfstak-, beroeps- en ondernemingspensioenfondsen meer dan zeshonderd miljard euro. Omdat er de laatste jaren een aantal zaken veranderd zijn in de pensioenwereld, hebben langetermijnbeleggers behoefte aan modellen als die van Hoevenaars, die helpen verantwoorde keuzes te maken. Hoevenaars: "Tot halverwege de jaren negentig belegde ABP circa 85% in staatsobligaties, en 15% in aandelen en onroerend goed. Tegenwoordig gaat er grofweg 40% naar aandelen, 40% naar staats- en bedrijfsobligaties, 10% naar onroerend goed en 10% naar alternatieve categorieën als grondstoffen, hedge funds en dergelijke. De beleggingsmogelijkheden zijn complexer, de regelgeving is veranderd, net als de pensioensystemen, kortom: een nieuw tijdperk van pensioenfonds beleggen is aangebroken."

In zijn proefschrift geeft Hoevenaars tot slot tien lessen voor langetermijnbeleggers, waarbij `lange termijn' overigens staat voor circa vijftien jaar. Zo kunnen ze prima in aandelen beleggen, omdat die op de lange termijn goed meebewegen met de indexatie en bieden grondstoffen een goede beleggingsmogelijkheid, omdat de waarde van grondstoffen als goud en olie vaak anders reageert op economische ontwikkelingen. "Maar de belangrijkste les is dat het belang van het spreiding over verschillende beleggingsstrategieën niet genoeg benadrukt kan worden", besluit Hoevenaars.

Netspar-conferentie
Aansluitend aan de promotie van Roy Hoevenaars vindt de conferentie `Long-term investing and retirement income' plaats van Netspar, de onderzoeksorganisatie op het gebied van pensioenen, pensionering en veroudering. Sprekers zijn de topwetenschappers Luis Viceira (hoogleraar bedrijfswetenschappen Harvard Business School), Roderick Munsters (directeur Vermogensbeheer bij ABP), Guus Boender (directeur bij Ortec en hoogleraar Asset Liability Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam) en Jan van de Poel (hoogleraar Accounting Maastricht University).

Noot voor de pers:
Roy Hoevenaars werkt momenteel bij ABP in Amsterdam. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Michel Meijs van ABP Concern Communicatie, tel. 045 579 8100 e-mail Michel.Meijs@abp.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.