Gemeente Apeldoorn

Onthulling drie kunstwerken Stationsplein Apeldoorn

Op 18 januari worden in Apeldoorn tegelijkertijd met de opening van het vernieuwde Stationsplein, drie kunstwerken onthuld.

. Reizend zand, ontworpen door Giny Vos, een dynamisch lichtkunstwerk op een 100 meter lange glazen wand. . De Kus, een 17 meter hoge sculptuur van Jeroen Henneman, . Selvatica plastica, een reeks fotowerken van Elspeth Diederix, in de Stationstunnel.

Naar een ontwerp van landschapsarchitect Lodewijk Baljon, onder supervisie van stedenbouwkundige Hans Davidson is in Apeldoorn een plein van stedelijke allure aangelegd. Het plein heeft als thema het Veluwse landschap. Door de aanleg van een fietstunnel onder het station ligt het plein verdiept. Een glazen wand van 100 meter lang en ruim 4 meter hoog begrenst de overgang van het plein naar de perrons. De wand is drager van het kunstwerk 'Reizend Zand' van Giny Vos: een ogenschijnlijk eenvoudig ontwerp dat op poëtische wijze Apeldoorn in de kern samenvat. Meer dan 1 miljoen LEDs schijnen door het geëtste glas heen en verbeelden het zand. De LEDs volgen een dynamische choreografie, zij lichten op om vervolgens weer uit te doven waardoor het reizend zand steeds weer anders 'opstuift' en er een almaar veranderend landschap ontstaat.

Op het zelfde Stationsplein staat de nieuwe Naald, een huwelijksgeschenk van de Apeldoornse bevolking aan kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima. De opdracht is geïnspireerd op de opdracht voor de Naald van Pieter Puype die in 1901 aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik werd aangeboden. De nieuwe sculptuur, ontworpen door Jeroen Henneman, is een hedendaagse variant op de klassieke obelisk. Henneman maakte zijn ultieme 'Kus', een ruimtelijk lijnenspel van roestvrij staal, waarbij de kus vanaf bepaalde standpunten zichtbaar is, en vanaf andere standpunten verandert in een abstract beeld. De naald staat op een natuurstenen sokkel.

Onder het station is een fietstunnel aangelegd die noord en zuid Apeldoorn met elkaar verbindt. Voor deze tunnel heeft Elspeth Diederix het werk Selvatica plastica ontworpen. De onderaardse tunnel is in feite een donkere doorgang waarbij het licht heel belangrijk is. Als tegenhanger laat Diederix een wereld zien waarbij licht en donker nadrukkelijk aanwezig zijn. Haar geënsceneerde foto's van natuur maakte ze in de jungle van Costa Rica. De natuurlijke wereld wordt verstoord door de toevoeging van alledaagse objecten, zoals een gieter, een reeks plastic zakken of een kaars, waardoor er absurde, haast surrealistische voorstellingen ontstaan. De foto's domineren de tunnelwanden en het plafond zoals lianen die door het oerwoud slingeren.

Opening Stationsplein: programma vanaf 16.00 uur, gebouw Belastingkantoor, Stationsplein 50, Apeldoorn Onthulling kunstwerken: 17.45 uur op het plein
Informatie: Trude Berkhoff, gemeente Apeldoorn, tel. 055-5802152, email: t.berkhoff@apeldoorn.nl of Annelies Dijkman (lid GABK), 06 50116144. Email: annelies.dijkman@tiscali.nl Bijlagen: foto's van de kunstwerken
Reizend Zand, foto Gert Jan van Rooij
Selvatica plastica, foto@s M2uur/Roderic Rosenkamp De Kus, foto Anke Land
Bij publicatie graag fotograaf vermelden.
! Van Reizend Zand is een filmpje te bekijken op www.ginyvos.nl

---- --