ABVAKABO FNV

2008: nieuw jaar, nieuwe cao!

Mobiliteitscao

TNT heeft de mobiliteitscao (sociaal plan) eind december 2007 van toepassing verklaard op de efficiency projecten bij productie. Er is ook een financiële voorziening getroffen. Sinds enkele maanden ligt de mobiliteitscao helemaal klaar voor gebruik. Formeel is er nog steeds sprake van een koppeling van de mobiliteitscao aan de cao, maar in de praktijk wordt dat dus niet toegepast. In de ledenvergaderingen hebben we al vastgesteld dat er praktisch gezien een goed instrument ligt. Wat ons betreft zijn er geen belemmeringen meer om het te gaan gebruiken. Zolang er nog geen nieuwe cao is, weigert TNT de laatste handtekening te zetten onder de mobiliteitscao.

Verwarring

We krijgen veel vragen en klachten over de vaststelling van de mobiliteitsbudgetten. Op bijna de helft van met naam genoemde vestigingen bij bezorgen en collectie worden budgetten beschikbaar gesteld voor werknemers met een contract van meer dan 25 uur per week. Op deze vestigingen is sprake van een overschot aan personeel. Bij de andere helft van de 174 vestigingen is dat niet het geval. In enkele gevallen is er zelfs sprake van onderbezetting. Dit schept veel verwarring.

Manager regelt

De remplaçanten regeling (regeling voor vervangers) kan uitkomst bieden. Wil een collega van een vestiging waar nog wel budgetten zijn, jouw plaats innemen? Dan kun jij bij vertrek in aanmerking komen voor dat budget. Vaak krijgen medewerkers te horen dat zij dit zelf moeten regelen. Met TNT is echter afgesproken dat de managers het onderling moeten regelen en niet de medewerkers zelf.

Afspraken

Er is nog steeds onvoldoende aandacht voor het feit dat mensen verschoven worden binnen een area: van plekken zonder bezettingsprobleem naar plekken met een tekort aan personeel. Gelukkig zijn er nu goede afspraken gemaakt met de medezeggenschap (mobiliteitsmodel). Er moet een commissie Mobiliteit gaan komen die onder meer knelpunten op de interne arbeidsmarkt gaat oplossen. Verder wordt er gewerkt aan de uitvoering van de remplaçantenregeling en het bemiddelingsplan overcompleet. En voor problemen over de toepassing van de mobiliteitsbudgetten komt ook een commissie.

Cao postbezorgers

De liberalisering van de postsector is voorlopig uitgesteld. Een van de redenen was dat er nog geen (sector)cao voor postbezorgers bij de nieuwe postbedrijven is. Sandd, SelektMail en VSP betalen op basis van stuksloon. Al bijna twee maanden zijn we in afwachting van een bemiddelaar, die moet proberen alle partijen aan tafel te krijgen om afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers. Zonder sector-cao kunnen we niet voorkomen dat de arbeidsvoorwaarden steeds verder afglijden.

Amerikaans

In afwachting van deze ontwikkelingen wil TNT nog geen overleg voeren over de cao voor postbezorgers, die op 1 oktober was afgelopen. TNT overweegt om in de cao voor postbezorgers eveneens stuksloon in te voeren. Op die manier worden de arbeidsvoorwaarden in de postsector onder druk van marktwerking en concurrentie in de richting van Amerikaanse toestanden gedreven. Onvolwaardige kleine baantjes, die de huishoudkas onvoldoende spekken.

Wensen

Volgens TNT zijn er niet alleen onvoldoende instromende postbezorgers, ze stromen ook snel weer uit. Niet zo verwonderlijk als er zo met ze wordt omgegaan, zo blijkt ook uit recent FNVonderzoek. Werken als postbezorger wordt erg aantrekkelijk gevonden, alleen de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden vallen vies tegen. Een tweetal `organisers' van ABVAKABO FNV is op dit moment in gesprek met postbezorgers om hun wensen in kaart te brengen. Wensen die de onderhandelaars meenemen naar de cao-tafel. De nieuwe cao voor postbezorgers zal met terugwerkende kracht ingaan per 1 oktober 2007. Dat geldt ook voor de cao voor zaterdagbestellers.

Cao TNT

Het overleg voor de cao TNT heeft even stilgelegen, maar wordt maandag 21 januari weer opgepakt. Gekeken wordt of de speciale werkgroep, ingesteld door de cao-partijen, met bruikbare alternatieven komt. Zo niet, dan liggen de oorspronkelijke voorstellen weer op tafel. Hoe dan ook, er moet een goede, toekomstbestendige cao komen, met goede perspectieven en marktconforme structurele loonsverhogingen. Met waarborgen voor werkzekerheid, inkomenszekerheid en afspraken die werkdruk en intimidatie voorkomen. De nieuwe cao voor TNT zal moeten ingaan per 1 april 2008.

Werkdruk en intimidatie

De werkgroep Werkdruk en grensoverschrijdend gedrag komt naar verwachting aanstaande donderdag met haar rapportage. De uitkomsten van de ABVAKABO FNV meldweek eind november 2007 zijn ingebracht bij de commissie. Om de problemen aan te pakken, moeten er oplossingen komen. Zolang er geen oplossingen zijn, geldt de met de medezeggenschap overeengekomen tussenoplossing voor de werkdruk. Loopt het de spuigaten uit? Meld het bij de bond of or. Hiervoor zal de voorzitter van de oc werkoverleggen uitschrijven waar de vakbondsbestuurders voor uitgenodigd worden. Dan kunnen er goede afspraken gemaakt worden om de druk van de ketel te halen en, voor zover aan de orde, de uitloop weer normaal wordt uitbetaald.

Nieuwsverspreiding

We streven ernaar om op elke vestiging een contactlid te hebben die bereid is nieuws te verspreiden, door nieuwsbrieven op te hangen op de prikborden en/of uit te delen aan de collega's. Wilt u contactlid wilt worden, geef dan uw emailadres door aan: . Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, raadpleeg dan regelmatig onze websites: http://www.abvakabofnv.nl en http://www.powertothepostwerkers.nl.

Spannend

2008 wordt een spannend jaar. Er valt een hoop werk te verzetten. Wij gaan in elk geval voor goede resultaten. We vertrouwen daarbij ook dit jaar weer op uw steun!