Persberichten Lekstroom, 09.50 uur

Utrecht, 18-01-2008

Jack Russell voorkomt inbraak

IJSSELSTEIN In de nacht van donderdag 17 op vrijdag 18 januari stelde een Jack Russell zijn baasjes grommend op de hoogte dat er iets niet in orde was.

Rond 01.30 uur merkten de bewoners van een woning aan de Vicarielaan dat hun Jack Russell kennelijk iets gehoord had: het beestje liep naar beneden en kwam vervolgens grommend weer naar boven. Daarna hoorden de bewoners geluiden bij de voordeur. Eerst dachten zij nog dat dit hun konijn was die wat herrie produceerde, maar toen zij de voordeur open hoorden gaan, wisten zij dat er iets anders aan de hand was.

Beide bewoners renden naar beneden en zagen dat de voordeur was opengebroken. De verdachte(n) waren echter al gevlogen. Vermoedelijk te voet want de bewoners hebben geen voertuigen gehoord. De verdachten hadden nog geen kans gezien iets uit de woning te stelen.

Na de melding van de inbraak stuurde de meldkamer direct met spoed drie politie-eenheden ter plaatse. In de omgeving werd naar de verdachte(n) gezocht. Op de Vondellaan zagen agenten een auto met daarin twee mannen rijden en de bestuurder kreeg een stopteken.

In de auto zaten twee jongemannen van 19 en 21 jaar oud en afkomstig uit Utrecht. Bij navraag bij de meldkamer bleek de 21-jarige man bekend te staan als veelpleger en zijn maatje was ook geen onbekende van de politie. In het voertuig troffen agenten inbrekersgereedschap en een groot mes aan. Daarop werd het tweetal aangehouden op grond van de Wet Wapens en Munitie. Zij zijn naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Onderzocht wordt of de mannen iets te maken hebben met de woninginbraak.

Geen verlichting en bumper

IJSSELSTEIN Een automobilist viel in de nacht van donderdag 17 op vrijdag 18 januari erg op omdat zijn voorverlichting niet werkte en de bumper miste.

Rond 02.05 uur surveilleerden agenten op de Utrechtseweg. Zij zagen dat een auto met hoge snelheid hen tegemoet kwam rijden. Het voertuig viel niet alleen door zijn snelheid op, maar ook doordat de auto aan de voorkant geen verlichting had. Bij het passeren zagen de agenten dat de auto zware voorschade had. Zij keerden, gingen achter de auto aan, maar raakten het zicht op de auto kwijt.

De agenten stelden op de Utrechtseweg een onderzoek in. Daar troffen zij auto-onderdelen aan, waaronder een bumper met daarop een kentekenplaat. De bijbehorende auto hoorde op een adres in IJsselstein thuis. Agenten gingen naar dat adres en troffen de auto met zware voorschade aan. Toen zij bij de woning van de te naam gestelde, een 42-jarige IJsselsteiner, stonden, kwam hij net met zijn hond aanlopen.

Eerst deed hij alsof hij van niets wist en verklaarde dat de deuk aan de voorzijde er al een week inzat. De agenten liepen met hem naar de auto en gezien de zware voorschade was zijn verhaal over een deuk niet echt geloofwaardig. Tevens rook de IJsselsteiner sterk naar alcohol. Hij werd aangehouden. Vervolgens verklaarde hij direct dat hij op de Utrechtseweg tegen een boom was gereden en er daarna vandoor was gegaan.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 440 ug/l, twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een ongeval, voor het rijden onder invloed van alcohol en hij kreeg een rijverbod van vier uur.

Fietsster gewond

IJSSELSTEIN Bij een aanrijding met een auto raakte op donderdag 17 januari een 59-jarige fietsster uit IJsselstein gewond.

Rond 17.50 uur reed een 25-jarige automobilist uit IJsselstein over de Televisiebaan. Op de kruising met De Baan/Oranje Nassaulaan verleende hij geen voorrang aan een voor hem van links komende 59-jarige fietsster uit IJsselstein. De fietsster brak door de aanrijding haar onderbeen en werd per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht.

Verkeerscontrole

NIEUWEGEIN De politie heeft op donderdag 17 januari een verkeerscontrole op parkeerterrein De Kroon langs de Rijksweg A27 gehouden.

Bij de controle werd met name gelet op aanhangwagens, taxis en het vervoer van gevaarlijke stoffen. In totaal werden 55 voertuigen en hun bestuurders aan een uitgebreide controle onderworpen. Daarbij werden 27 overtredingen geconstateerd, o.a. te zwaar beladen, losbreekreminrichting niet in orde, niet handenvrij bellen, losliggende lading en gladde band.