Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2008
---

Bouwproductie nadert recordhoogte

De bouwproductie is in de afgelopen twee jaar in totaal met meer dan 10 procent gegroeid. De productiewaarde is daarbij opgelopen tot bijna 55 miljard euro. Vrijwel alle segmenten zaten stevig in de lift, maar het meest uitbundig is de nieuwbouw van woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen. Zo zijn het afgelopen jaar naar verwachting bijna 80.000 nieuwe woningen opgeleverd, waarmee de kabinetsdoelstellingen op dit punt in zicht beginnen te komen. De groei van de utiliteitsnieuwbouw was in sommige segmenten (kantoren, industrie) zelfs nog uitbundiger dan die van de woningbouw. De arbeidsmarkt heeft
- ondanks alle berichten over knelpunten - geen (belangrijke) rem op de ontwikkelingen gezet. Er zijn in twee jaar tijd 30.000 arbeidsjaren bijgekomen in de bouwnijverheid. Het beeld voor 2008 is opnieuw gunstig. Weliswaar vlakt de groei van het bouwvolume af naar 3 procent, maar tegen de achtergrond van de hoge productieniveaus die inmiddels zijn bereikt, kan ook 2008 als een topjaar worden bestempeld. Op middellange termijn zal de bouwmarkt zich naar verwachting op dit hoge productieniveau kunnen handhaven.

Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid in het zojuist gepubliceerde rapport Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2008. Het EIB geeft jaarlijks een vooruitblik op de ontwikkelingen die de bouw te wachten staan.

Meest in het oog springend in 2007 was de groei van de utiliteitsbouw en de woningbouw. Hier gingen hoge groeicijfers bij de nieuwbouw gepaard met stevige tot hoge groei bij de herstel- en verbouwproductie. Naar verwachting zijn in het afgelopen jaar bijna 80.000 nieuwe woningen opgeleverd. Ten opzichte van het dieptepunt van 60.000 nieuwe woningen in 2003 heeft de woningbouwmarkt zich krachtig hersteld. In de grond-, water- en wegenbouw was de groei in 2007 stevig, maar minder uitbundig omdat deze uitsluitend op de nieuwbouw betrekking had. De onderhoudsmarkt voor gebouwen groeide in vergelijking tot de investeringscategorieën eveneens minder krachtig, maar in historisch perspectief is de groei in deze sector in 2007 ook bovengemiddeld te noemen.
In 2008 laat de woningbouw naar verwachting opnieuw de sterkste groei zien. Zowel de groei van de nieuwbouwproductie als de investeringen in woningverbetering ligt rond de 4 tot 4,5 procent. Afgaande op de verleende bouwvergunningen zal het aantal nieuwe woningen in 2008 nog iets verder toenemen. De groei in de utiliteitsbouw vlakt dit jaar af en bedraagt naar verwachting 2 tot 2,5 procent. Binnen de utiliteitsbouw vertonen de investeringen in de kantorensector nog een stevige dynamiek door de verder teruglopende leegstand en de aanhoudend vrij krachtige werkgelegenheidsgroei in de totale economie. Ook de industrie en de gezondheidszorg dragen positief bij aan de groei. De inframarkt laat dit jaar naar verwachting een lagere groei zien. Weliswaar neemt de productie van nieuwe werken met 2 procent toe, maar het onderhoud van de bestaande infrastructuur loopt wel terug door het aflopen van de intensiveringen van het onderhoud door het rijk.
Op middellange termijn vlakt de groei van het bouwvolume af. De economische groei ligt naar verwachting rond de 2 procent op jaarbasis. Met uitzondering van het onderhoud van gebouwen impliceert dit teruglopende productie in de nieuwbouw van zowel de woningsector als de utiliteitssector.

In 2006 werd een duidelijke omslag zichtbaar op de bouwarbeidsmarkt. De totale werkgelegenheid in de bouw- en installatiesector groeide in 2006 en 2007 tezamen met bijna 30.000 arbeidsjaren naar een niveau van 482.000. In beide jaren is de werkgelegenheid van zelfstandigen en vormen van flexibele arbeid het hardst gegroeid. In 2007 nam ook de werkgelegenheid bij de bouwbedrijven weer toe (+1,5 procent). Door de stijgende vraag op de bouwmarkt groeit de werkgelegenheid dit jaar met 7.000 arbeidsjaren naar een niveau van 489.000 arbeidsjaren. Het afvlakken van de productiegroei op middellange termijn heeft belangrijke gevolgen voor de bouwarbeidsmarkt. Na de sterke groei van de werkgelegenheid in recente jaren komt ook de bouwarbeidsmarkt op middellange termijn in rustiger vaarwater terecht. De werkgelegenheid van zelfstandigen neemt in de komende jaren nog toe, de werkgelegenheid van werknemers zal echter weer iets teruglopen.

Zie publicatie: Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2008