Gerechtelijke organisatie

Kandidaat gemeenteraadslid veroordeeld voor verkiezingsfraude

âs-Hertogenbosch, 18 januari 2008 â Het gerechtshof âs-Hertogenbosch heeft een kandidaat gemeenteraadslid uit het dorp Zeeland veroordeeld wegens fraude bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006. De man kreeg in hoger beroep een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd.

Het kandidaat gemeenteraadslid bediende op 7 maart de stemmachine in het stemdistrict Compostella in Zeeland (gemeente Landerd). Het hof stelt vast dat de uitslag van de verkiezingen niet overeenkomt met het feitelijke stemgedrag van de 1073 kiezers. Er is een onbegrijpelijk hoog aantal stemmen op het zestigjarige gemeenteraadslid uitgebracht. De uitslag van schaduwverkiezingen liet zien dat in werkelijkheid een veel lager aantal kiezers op de man had gestemd. Uit onderzoek is gebleken dat de stemmachine goed functioneerde.

De stemmachine werd op de dag van de verkiezingen vrijwel uitsluitend door de man bediend. Het aantal geldig uitgebrachte stemmen komt exact overeen met het aantal stemmers. Daarom kan het niet anders dat de man de stemmachine zo gemanipuleerd heeft dat een groot aantal kiezers niet de kans heeft gekregen te stemmen en hij in die gevallen een stem op zichzelf uitbracht. Dit blijkt ook uit verschillende getuigenverklaringen.

Bij het bepalen van de straf heeft het hof er rekening mee gehouden dat er sprake is van een ernstig feit. De democratie is een van de pijlers van onze huidige samenleving. De handelswijze van de verdachte heeft het vertrouwen in eerlijke verkiezingen in gevaar gebracht.

Ondanks zijn veroordeling heeft de man nog steeds het recht om in een algemeen vertegenwoordigend orgaan gekozen te worden. Het hof had de ontzegging van dit recht als bijkomende straf, passend gevonden. Echter, de wet biedt bij een veroordeling voor het artikel waar het hier om gaat die mogelijkheid niet.
Op 10 april 2007 sprak de rechtbank âs-Hertogenbosch de man vrij.

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 18 januari 2008 Naar boven