Gemeente Montferland

Inventaris gemeentearchief Bergh 1821-1942 op internet

Archief en archiefgebruik
In 1821 kwam de gemeente Bergh tot stand uit een fusie van de drie schoutambten s-Heerenberg, Netterden en Zeddam. De secretarie werd gevestigd in het aloude raadhuis te s-Heerenberg. Bij het besturen en de uitvoering van de gemeentelijke taken ontstond een omvangrijk archief dat in 1942 afgesloten werd in verband met de invoering van een nieuw ordeningssysteem (de basis archiefcode). Het archiefblok 1821-1942 kwam, evenals de nog oudere Berghse bestuursarchieven, onder het beheer van het Streekarchivariaat Regio Achterhoek. Sinds 1980 beheert het archivariaat het oude gemeentearchief 'aan huis' dat wil zeggen in het gemeentehuis te s-Heerenberg. Gedurende de woensdagen is het oude gemeentearchief kosteloos in te zien door belangstellenden. De motivatie om het archief te bezoeken is nogal divers. De oude bevolkingsadministratie trekt vooral stamboomonderzoekers, terwijl de bestuursstukken vooral geraadpleegd worden door onderzoekers van de lokale historie. Ook wordt vanuit het gemeentelijke apparaat nog op de oude gegevens teruggegrepen.

De archiefinventaris op internet
Om de raadplegers een overzicht te bieden van de inhoud van het gemeentearchief, werden alle bestanden systematisch naar organisatieonderdeel en taakveld beschreven in een archiefinventaris. Deze inventaris wordt sinds 1 januari 2008 gepresenteerd op het internet op de site van het Streekarchivariaat Regio Achterhoek www.achterhoeksarchief.nl
optie: onderzoek - zoeken - gemeentebestuur Bergh (trefwoord) of op de site www.archieven.nl waarop archiefdiensten hun inventarissen presenteren.

Systematiek
Via een uitklapmenu zijn de alle rubrieken en beschrijvingen te raadplegen. Een schat aan informatie ontvouwt zich! Uiteraard staat een zoekveld ter beschikking waarmee op trefwoord in de inventaris kan worden gezocht.
De inventaris is voorzien van een inleiding waarin een kort overzicht van de historie van de gemeentelijke organisatie is opgenomen. Tevens wordt een toelichting gegeven op de toegepaste ordeningssystemen en de diverse bestanden.
Vervolgens worden de afzonderlijke bestanddelen (2591 in getal) systematisch beschreven.

Globale en getailleerde informatie
De raadpleger dient er rekening mee te houden dat veel informatie schuilgaat in series stukken die globaal beschreven zijn. Een voorbeeld daarvan is de serie verslagen (notulen) van de raadsvergaderingen. Zo bevat bijvoorbeeld inventarisnummer 4, een dik notulenboek van de gemeenteraad uit de periode 1830-1843 een groot aantal onderwerpen die niet apart in de beschrijving in de inventaris vermeld zijn. De inventaris is dan ook niet bedoeld als ontsluiting van alle gegevens maar als richtingwijzer bij de raadpleging van het archief. Voor raadpleging van de documenten zelf is een bezoek aan het gemeentearchief vooralsnog noodzakelijk.
Tegemoetkomend aan de grote vraag zijn de bevolkingsregisters, waarin alle ingezetenen uit de periode 1827-1939 staan genoteerd, volledig gealfabetiseerd. De index met duizenden persoonsnamen is elders op de website van het streekarchivariaat te raadplegen. (www.achterhoeksarchief.nl)
Naast vrij algemene duidingen bevat de inventaris meer gedetailleerde beschrijvingen over bijzondere zaken zoals bijvoorbeeld de staatsveiligheid (archief van de burgemeester, inv.nrs. 2039-2045) of opsommingen van bewaard gebleven portretfotos die omstreeks 1940 uit het registratiesysteem van de wapenvergunnigen verwijderd werden (inv.nr. 2437).

Kortom: de inventaris van het gemeentearchief een wegwijzer naar een schat aan informatie.

Voor meer informatie over het gemeentearchief van de voormalige gemeente Bergh: tel. (0314) 37 71 71 (Streekarchivariaat Regio Achterhoek)