FNV

Persbericht: FNV Catering start cao-onderhandelingen Contractcatering

Almere, 18 januari 2008

Woensdag 16 januari 2008 zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de contractcatering gestart. FNV Catering heeft zijn eisen voor een nieuwe cao bij werkgeversorganisatie VENECA op tafel gelegd. Tevens heeft de bond de resultaten van een onderzoek naar de werkomstandigheden binnen de sector aangeboden. Dit onderzoek is door de Stichting Onderzoek Horeca, Recreatie en Catering (SOHRC) in opdracht van FNV Catering verricht onder 1.500 respondenten in de contractcatering.

Bij contractcatering worden restauratieve voorzieningen voor en bij opdrachtgevers zoals overheid, bedrijfsleven, gezondheidszorg en gevangeniswezen verzorgd. Voorbeelden van contractcatering zijn bedrijfscatering, scholencatering en inflightcatering. Binnen de contractcatering zijn 21.000 werknemers werkzaam, waarvan 79% vrouwen. Het totale personeelsbestand bestaat voor 80% uit werknemers ouder dan 30 jaar.

Per april 2008 moet een nieuwe cao Contractcatering van kracht zijn. FNV Catering wil dat de lonen verhoogd worden met 3,5%. Daarnaast wil de bond dat de te hoge fysieke en mentale werkdruk bestreden wordt. Uit het SOHRC-onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de respondenten een hoge tot zeer hoge werkdruk ervaart. Ondanks dat de bond weet dat de concurrentie binnen de sector groot is en dat contractcateraars door opdrachtgevers onder druk worden gezet om contracten af te sluiten waarbij de marges zo klein zijn dat de inzet van personeel te krap is wil FNV Catering toch dat werken binnen de sector werkbaar en aantrekkelijk blijft.

De top 5 van punten die de respondenten graag in een nieuwe cao verwerkt zouden willen zien is: 1. hoger salaris, 2. beter pensioen, 3. verlaging werkdruk, 4. verbetering loondoorbetaling tijdens ziekte en 5. betere toeslagenregeling.