Persbericht: FNV Catering start cao-onderhandelingen Contractcatering
Almere, 18 januari 2008
Woensdag 16 januari 2008 zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao
voor de contractcatering gestart. FNV Catering heeft zijn eisen voor
een nieuwe cao bij werkgeversorganisatie VENECA op tafel gelegd.
Tevens heeft de bond de resultaten van een onderzoek naar de
werkomstandigheden binnen de sector aangeboden. Dit onderzoek is door
de Stichting Onderzoek Horeca, Recreatie en Catering (SOHRC) in
opdracht van FNV Catering verricht onder 1.500 respondenten in de
contractcatering.
Bij contractcatering worden restauratieve voorzieningen voor en bij
opdrachtgevers zoals overheid, bedrijfsleven, gezondheidszorg en
gevangeniswezen verzorgd. Voorbeelden van contractcatering zijn
bedrijfscatering, scholencatering en inflightcatering. Binnen de
contractcatering zijn 21.000 werknemers werkzaam, waarvan 79% vrouwen.
Het totale personeelsbestand bestaat voor 80% uit werknemers ouder dan
30 jaar.
Per april 2008 moet een nieuwe cao Contractcatering van kracht zijn.
FNV Catering wil dat de lonen verhoogd worden met 3,5%. Daarnaast wil
de bond dat de te hoge fysieke en mentale werkdruk bestreden wordt.
Uit het SOHRC-onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de
respondenten een hoge tot zeer hoge werkdruk ervaart. Ondanks dat de
bond weet dat de concurrentie binnen de sector groot is en dat
contractcateraars door opdrachtgevers onder druk worden gezet om
contracten af te sluiten waarbij de marges zo klein zijn dat de inzet
van personeel te krap is wil FNV Catering toch dat werken binnen de
sector werkbaar en aantrekkelijk blijft.
De top 5 van punten die de respondenten graag in een nieuwe cao
verwerkt zouden willen zien is: 1. hoger salaris, 2. beter pensioen,
3. verlaging werkdruk, 4. verbetering loondoorbetaling tijdens ziekte
en 5. betere toeslagenregeling.
FNV