Direct Housing uitgeroepen tot Huisjesmelker van het jaar

18/01/2008 11:39



SP



Het bedrijf Direct Housing in Amsterdam is de huisjesmelker van het jaar 2007, zo oordeelden ROOD, jong in de SP en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) die jaarlijks de verkiezing van de slechtste huisbaas organiseren. Jurylid en voorzitter van ROOD Gijsbert Houtbeckers: "Dit bedrijf maakt zich onder meer schuldig aan het illegaal onderverhuren van corporatiewoningen en verhuurt zonder dat de huurder een contract krijgt. Dit is niet alleen een huisjesmelker, maar ook nog een foute huizenkoppelbaas".

Direct Housing maakt zich niet alleen schuldig aan illegale onderverhuur. Huurders ontvangen bijvoorbeeld geen kwitanties bij de maandelijkse afrekening in contanten. Ook maakt het bedrijf één huurder in een huis hoofdhuurder en geeft de andere huurders de status gezinslid. Huurders hebben in dit geval geen poot om op te staan. Ook een huur die twee keer zo hoog is als een kamer volgens de puntentelling van de huurcommissie maximaal zou mogen kosten is dit malafide bedrijf niet vreemd.

De afgelopen maanden zijn rond de driehonderd klachten verzameld door acties in verschillende steden en via internet. Van al deze klachten spannen de klachten over Direct Housing, die naar eigen zeggen zo'n 800 huurders per jaar onder haar hoede heeft, de kroon, vond de jury. De jury bestond uit Lisa Westerveld (voorzitter LSVb), Gijsbert Houtbeckers (ROOD, jong in de SP) en Renske Leijten (SP Tweede Kamerlid).

Direct Housing is door een jury gekozen uit de winnaars van steden als Nijmegen, Utrecht, Groningen en Amsterdam. Jurylid en Kamerlid Renske Leijten: "Maar er zijn ook veel klachten gekomen uit kleinere gemeenten die niet bekend staan als studentensteden. Blijkbaar zijn huisjesmelkers een wijdverbreid probleem. Ik ga de minister vragen nu eindelijk eens met plannen te komen om de huisjesmelkers aan te pakken".

ROOD en de LSVb organiseren de verkiezing van de slechtste huisbaas voor het derde jaar op rij. Via deze verkiezing willen ze aandacht blijven vragen voor de problemen binnen studentenhuisvesting. Lisa Westerveld, voorzitter van de LSVb: "Helaas staat Direct Housing niet alleen als huisjesmelker. Er zijn nog veel meer profiteurs van de woningnood onder studenten." Ook de winnaar van vorig jaar, mevrouw Chang, werd in Utrecht wederom genomineerd. Westerveld: "Door de enorme vraag en het zeer beperkte aanbod kunnen huisjesmelkers vragen voor een kamer wat ze willen. Het is belachelijk dat studenten door hun huisbazen worden bedreigd of zelfs zonder geldige reden op straat gezet. Naming and shaming, zoals met deze verkiezing, is één van de middelen om dit onder de aandacht te brengen."





http://www.sp.nl