Persberichten stad Utrecht, 11.40 uur

Utrecht, 18-01-2008

Niet meer verdacht in zaak mishandeling en beroving

(Zie persberichten stad Utrecht d.d. 17-01-2008: Man aangehouden voor mishandeling en beroving)

UTRECHT Op donderdag 16 januari werd gemeld dat in de zaak van de mishandeling en beroving van twee vrouwen op het Zandpad een verdachte was aangehouden. Uit onderzoek is gebleken dat hij niets met deze zaken te maken heeft.

Op dinsdagavond werd een 32-jarige vrouw uit Polen in haar woonboot aan het Zandpad beroofd van haar geld. Een onbekende man was haar woonboot binnengekomen, hij bedreigde haar en beroofde haar van een geldbedrag. Woensdagavond kwam wederom een melding dat een vrouw op het Zandpad in haar woonboot was overvallen en mishandeld. Het slachtoffer was een 29-jarige vrouw uit Utrecht.

Rond 03.15 uur zagen agenten in burger een man over het Zandpad lopen. Hij viel op doordat hij constant om zich heen keek. De agenten volgden hem en spraken hem op de Cornelis Dirkszstraat aan. Nog voordat zij zich konden legitimeren, ging de man ervandoor. De agenten gingen achter hem aan en wisten de verdachte, een 29-jarige man uit Utrecht, op de Lumeystraat aan te houden. De Utrechter verzette zich hevig tegen zijn aanhouding, maar toen hem het kennelijk duidelijk werd dat hij met politiemensen te maken had, staakte hij zijn verzet. Hij verklaarde in de veronderstelling te hebben verkeerd dat hij door twee mannen werd gevolgd en was daar erg van geschrokken. Het was voor hem niet duidelijk geweest dat het agenten waren die hem volgden en aanspraken.

Uit onderzoek is gebleken dat de Utrechter niets met de mishandeling en berovingen te maken had. De politie zet het onderzoek in deze zaken voort.

Verzet bij aanhouding

UTRECHT Op donderdagavond 17 januari werd een jongen voor vernieling aangehouden. Hij en een maatje verzetten zich daarbij hevig. Een agent raakte daarbij lichtgewond.

Rond 19.00 uur liep een agent in zijn vrije tijd over de Mariastraat. Daar zag hij een groepje jongelui lopen. Eén van die jongens gooide een reclamebord om en even verderop enkele fietsen. De agent sprak hem daarop aan en legitimeerde zich. De jongen probeerde weg te lopen, waarop de agent de hulp van een passerende beveiligingsbeambte inriep. De agent zei tegen de verdachte dat hij was aangehouden, waarop hij zich hevig verzette. Daarbij kreeg de verdachte vervolgens hulp van zijn maatjes.

Twee surveillanten van Burger Alert zagen dit gebeuren. Zij stelden de meldkamer op de hoogte en kwamen de agent en beveiliger te hulp. Daarbij kreeg één van de surveillanten kennelijk opzettelijk een elleboogstoot in haar gezicht.

Naar aanleiding van de melding gingen meerdere politie-eenheden met spoed ter plaatse, waarna de eerste verdachte, een 16-jarige jongen uit Utrecht, kon worden aangehouden. Ook één van zijn maatjes, een eveneens 16-jarige jongen uit Utrecht, werd aangehouden.

De agent liep door het verzet van de verdachten letsel aan zijn rug en zij op. De surveillant liep door de elleboogstoot een pijnlijk jukbeen op. Beiden deden aangifte van mishandeling. De aangehouden verdachten zijn in het politiebureau ingesloten en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Alcohol

UTRECHT In de vroege ochtend van vrijdag 18 januari werd een automobilist aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol.

Rond 04.30 uur werd een 35-jarige automobilist uit Rhenen op de Marnixlaan gecontroleerd. Hij bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 460 ug/l, meer dan twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vier uur.

Gestolen fiets aangetroffen

UTRECHT Twee agenten hebben donderdagmiddag 17 januari op de Vijgeboomstraat een 35-jarige man uit Utrecht aangehouden die op een gestolen fiets reed.

De surveillerende agenten zagen rond 13.50 uur een man voorbijrijden op een fiets met het lipje van het ringslot naar beneden. Ze lieten de man stoppen voor controle. Het tussenstuk van het slot bleek afgezaagd te zijn. Bovendien was er aangifte gedaan van diefstal van de fiets. De fietser werd aangehouden en de fiets is in beslag genomen. Op het politiebureau verklaarde de man de fiets cadeau te hebben gekregen.

De politie heeft tegen de man proces-verbaal opgemaakt wegens heling van een gestolen fiets. De man deed afstand van de fiets. Die gaat terug naar de rechtmatige eigenaar.

Man beroofd van laptop

UTRECHT Op de van Bijnkershoeklaan is donderdagavond 17 januari een 23-jarige vrouw uit Hengelo door onbekenden beroofd van haar laptop. De politie onderzoekt de zaak.

De vrouw stond die avond rond 22.30 uur buiten op straat vlakbij de bakker te wachten tot de deur van een woning werd opengedaan. Plotseling voelde ze dat iemand aan haar laptoptas trok. Ze moest de tas loslaten en zag dat de dief ermee wegrende.

De verdacht is een:


* man

* leeftijd niet ouder dan 23 jaar

* tenger postuur

* licht getinte huidskleur

* lengte 1.75 1.80 meter

* droeg een zwarte jas met capuchon en

* een grijze gebreide muts

De verdachte rende de hoek om en sprong achterop de scooter van een medeplichtige. Het duo ging ervandoor. De vrouw belde 112 en de politie zocht in de omgeving naar de dieven. Die werden helaas niet meer aangetroffen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Aan getuigen van de straatroof wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid, tel. 0900-8844 (lokaal tarief). Anoniem bellen kan ook, naar tel. 0800-7000.

Poging diefstal fiets

UTRECHT De politie heeft donderdagmiddag 17 januari op het Smakkelaarsveld op heterdaad twee mannen aangehouden, die een fiets wilden stelen.

Een 44-jarige en een 36-jarige man, beiden uit Utrecht, probeerden rond 17.15 uur een fiets te stelen. Mensen van het Cameratoezicht zagen het gebeuren en belden de meldkamer. Die stuurde er een surveillance-eenheid op af. De agenten troffen de fiets en de beide dieven aan op het Smakkelaarsveld. De dieven werden aangehouden en de fiets in beslag genomen.

Een van de dieven is een veelpleger. Hij is in verzekering gesteld. De andere dief bleek een ontzegging voor het betreffende gebied te hebben. Dat komt hem behalve op een proces-verbaal voor poging tot diefstal te staan op een proces-verbaal wegens het zich niet houden aan de ontzegging.

De fiets kan terug naar de rechtmatige eigenaar.