Ministerie van Defensie

18-01-2008 11:23

OMGEKOMEN MILITAIREN ONDERWEG NAAR NEDERLAND

Tijdens de dienst werd de favoriete muziek van de Schol en Poortema gedraaid - Foto: Arief Rorimpandey, AVDD

De omgekomen militairen korporaal Aldert Poortema en soldaat der eerste klasse Wesley Schol die zaterdag 12 januari in Afghanistan zijn gesneuveld, komen naar verwachting in de loop van de nacht met een C-130 Hercules aan op vliegbasis Leeuwarden. Daar worden zij tijdens een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden.

Woensdagavond zijn Wesley Schol en Aldert Poortema door hun collegaâs op Kamp Holland herdacht. Tijdens de dienst, die werd geleid door geestelijke verzorgers, is op gepaste wijze afscheid van hen genomen.

De directe collegaâs van de 44ste Gemechaniseerde Brigade uit Havelte stonden vooraan, dicht bij de fotoâs van de omgekomen militairen - Foto: Arief Rorimpandey, AVDD

Bijzondere moed
Aldert werd in verschillende toespraken omschreven als een professional, een ware leider voor wie rechtvaardigheid hoog in het vaandel stond, een collega waar je op kon bouwen, iemand die altijd voor zijn collegaâs klaar stond. Wesley zal in het geheugen van zijn collegaâs gegrift staan als een doorzetter, een sfeermaker maar bovenal als iemand met bijzondere moed. Iets wat hij bewees bij de operatie in Deh Rawod waar hij in een vuurgevecht met gevaar voor eigen leven zijn collega Aldert te hulp wilde komen. Bij deze hulppoging kwam hij zelf om het leven.

Begrafenis

Gerelateerde links:
Minuut stilte tijdens bijzonder appel Afghanistan (UPDATE) Persverklaring Commandant der Strijdkrachten
Nederlandse militairen omgekomen in Afghanistan (UPDATE)