Provincie Noord-Holland

Datum

18-1-2008

Onderwerp

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Mulder

Martine Hartog

Op 17 januari 2008 ontving de heer prof. dr. M. Mulder uit handen van de Commissaris van de Koningin de heer H.C.J.L. Borghouts te Utrecht een Koninklijke onderscheiding. De heer Mulder, wonende te Kudelstaart, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer prof. dr. M. Mulder, emeritus hoogleraar, studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in experimentele groepspsychologie. Hij promoveerde in 1958 cum laude tot Doctor in de Psychologie. Vervolgens werd hij buitengewoon hoogleraar Sociale Psychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waar hij oprichter en directeur was van het Instituut voor Sociale Psychologie. Nog steeds wordt hij gezien als de founding father van de Utrechtse faculteit, waar één van de psychologie-opleidingen naar hem werd vernoemd: het Mauk Mulder College. Van 1971 tot 1987 was hij Hoogleraar Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

De heer Mulder wordt geroemd vanwege de theorieën en praktische leermethoden die hij ontwikkelde op het gebied van machtsverhoudingen in sociale systemen en de manier waarop hij theorie en praktijk met elkaar verbond. Zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de sociale wetenschappen in Nederland wordt aanzienlijk genoemd.

Van 1976 tot 1987 was hij eveneens rector van de Stichting Bedrijfskunde. Sinds 1987 is hij interim-manager (met name in de gezondheidszorg), alsmede adviseur, onderzoeker en trainer op het gebied van strategie en leiderschap, gastdocent op Universiteiten en Hogescholen en spreker en inleider op congressen, seminars, leergangen en andere bijeenkomsten.
Tevens is hij al meer dan 50 jaar publicist en (mede)auteur van boeken op het gebied van machtsverhoudingen en leiderschap, zoals: Het spel om de macht, Omgaan met macht, Conflicthantering, Macht Verkracht, De logica van de macht, etc. Daarnaast publiceerde hij meer dan 500 artikelen in binnen- en buitenland.