B EN W BERICHTEN 2008 - 02 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 15 JANUARI

Burgemeester


* (15-01) Het college gaat ermee akkoord dat burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) op 17 en 18 januari 2008 een werkbezoek brengen aan Berlijn. Centraal staat versteviging van het netwerk op het gebied van haven en logistiek en het uitwisselen van kennis over het integratiebeleid van beide steden. De burgemeester is tevens hoofdspreker tijdens een voordracht over de 'Rotterdamse aanpak' van integratie

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (15-01) Het college stelt de raad voor om het milieueffectenrapport (MER) en tracénota N209 Ankie Verbeek-Ohrlaan - Boterdorpseweg/Bergweg-Zuid aanvaardbaar te verklaren (d.w.z. dat het rapport voldoet aan de regels en geen onjuistheden bevat). De N209 vormt een verbinding tussen de A13 en de A20 bij Rotterdam, de A12 ter hoogte van Zoetermeer en Bleiswijk en de N11 ter hoogte van Alphen aan den Rijn. De verbreding van N209 biedt uitkomst voor de groeiende verkeersdrukte tussen Zoetermeer en Rotterdam vanwege de bouw van nieuwe woon- en werkgebieden in de omgeving. In het MER staan onderwerpen die van belang zijn voor de ruimtelijke inrichting, de aanleg en het gebruik van de N209 ter hoogte van Bergschenhoek. Na aanvaarding van het MER door de gemeenteraden van Rotterdam en Lansingerland zal het MER samen met de voorontwerp bestemmingsplannen van de gemeente Rotterdam en van de gemeente Lansingerland ter inzage worden gelegd. Hierop is inspraak mogelijk. Tevens zal de Commissie voor de m.e.r. om advies worden gevraagd.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (15-01) Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan "Middelland/Het Nieuwe Westen" (deelgemeente Delfshaven) gewijzigd vast te stellen. Dit bestemmingsplan vervangt zeventien bestemmingsplannen of delen daarvan en is opgesteld in het kader van het project actualisering bestemmingsplannen. Het doel van dit project is om voor een groot aantal gebieden in Rotterdam waar weinig of geen ontwikkelingen plaats (zullen) vinden een actueel beheer-bestemmingsplan op te stellen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 24 november 2007 voor iedereen ter inzage gelegen. Er zijn tien zienswijzen ingekomen. Het college stelt de raad voor om een aantal van deze zienswijzen over te nemen en één reclamante in haar zienswijze niet ontvankelijk te verklaren.


* (15-01) Het college heeft besloten het nu geldende bestemmingsplan "Lloydkwartier" opnieuw ter inzage te leggen om de mogelijkheid te scheppen vrijstelling te verkrijgen van de plicht het bestemmingsplan te herzien. Dit kan door gebruik te maken van artikel 33 (lid 2) van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (08-01) Het college stemt in met de beëindiging van de activiteiten van het AVR Maritiem BV op het terrein Oude Maasweg 5 in Rotterdam. Daarnaast stemt het college in met de overdracht van het terrein en een deel van de activiteiten aan Odfjell Terminals BV. Het Havenbedrijf Rotterdam NV is betrokken geweest bij de overdracht van het terrein en de activiteiten en heeft daarvoor toestemming verleend.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (15-01) Het college heeft de toelichting op het Sociaal Statuut Rotterdam 2005 (SSR 2005) vastgesteld. In het SSR 2005 is voor de hele gemeente vastgelegd hoe je bij organisatieveranderingen op een sociaal verantwoorde manier met de medewerkers omgaat. De toelichting bevat een uitgebreide uitleg met voorbeelden.


* (15-01) Het college heeft besloten voor de verbreding van de rijksweg A15 een bestuursovereenkomst af te sluiten met de Minister van Verkeer en Waterstaat, de Stadsregio Rotterdam, de Provincie Zuid Holland, de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Rozenburg en Spijkenisse, de deelgemeenten Hoogvliet en Charlois, de wijkraad voor Pernis, het Waterschap Hollandse Delta, het Havenbedrijf Rotterdam NV en ProRail BV.

In de Bestuursovereenkomst worden de afspraken over de inpassing van de verbreding van de A15 en de manier van samenwerken vastgelegd. Er is o.a. gekeken naar de effecten op het onderliggende en aanpalende wegennet en de doorstroming van het verkeer tijdens de werkzaamheden. Ook komen milieuaspecten aan de orde zoals de luchtkwaliteit en het geluid. Daarnaast is onderzocht hoe de leidingstroken naast de A15 kunnen worden ingepast. Tot slot zijn er met de regiopartijen afspraken gemaakt over de ruimtelijke gevolgen, waarbij er aandacht is voor toekomstige ontwikkelingen rond de A15, compensatie (groen) en een zorgvuldige inpassing. Voor de verbreding zijn de nodige vergunningen vereist. Gemeente Rotterdam verzorgt de coördinatie van de vergunningverlening ook voor de deelgemeenten Charlois en Hoogvliet.


* (15-01) Het college heeft zijn reactie vastgesteld op het initiatiefvoorstel van het raadslid Simons (Leefbaar Rotterdam) over het deelgemeentebestel. Het college wijst het initiatiefvoorstel af. Het college vindt het belangrijk om een democratische bestuurslaag te hebben met deelraadsleden uit het gebied zelf. Die directe vertegenwoordiging zorgt er voor dat het geluid uit de wijken rechtstreeks aan de orde komt bij de besluitvorming over zaken die de inwoners uit die wijken aangaan. Het door de heer Simons voorgestelde stelsel voldoet volgens het college niet aan die democratische toets, en leidt ertoe dat in de beleving van de Rotterdammers het bestuur over hun directe woonomgeving en welzijn in de buurt op een nog grotere afstand van henzelf wordt georganiseerd.

Wethouder Participatie en Cultuur


* (15-01) Het college stelt de raad voor om positief te adviseren op de vraag van het Commissariaat van de Media of de Stichting Lokale Omroep Rotterdam (SLOR) voldoet aan de eisen van de Mediawet. Met het oog op de representativiteit van het Programmabepalend Orgaan (PBO) stelt het college voor te adviseren dat het aantal leden van het PBO wordt uitgebreid met vertegenwoordigers van jongeren, migranten en de kunst- en cultuursector.

Schriftelijke vragen

(15 - 01) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

· mevrouw K.M.T. Duys (CDA) over een artikel in het Algemeen Dagblad over het gemeentelijke voorlichtingsbeleid

· de heer R. Schuurman (LR) over ijsbanen.

· mevrouw B. Gülmüs (PvdA) over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer.

· mevrouw B. Gülmüs (PvdA) over afspraken met de RET aangaande het schoonmaken van voertuigen en kleding van het personeel.

· de heer M. Çelik (PvdA) en de heer F. van der Hilst (LR) over de samenwerking tussen HOV en Soccer Academy.