Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Onderzoek VEH nader bekeken

Sittard-Geleen minder duur voor bouwafval dan aangenomen

Sittard-Geleen, 18 januari 2008 - De onlangs gepubliceerde onderzoeksresultaten van de Vereniging Eigen Huis naar de kosten van bouwafval zijn onvolledig en onjuist. Dat is de conclusie die de gemeente trekt na analyse van het onderzoeksrapport. De gemeente bevindt zich, in tegenstelling tot de conclusies van het onderzoek, in de goedkoopste regionen van de ranglijst. De Gemeente Sittard-Geleen informeert haar inwoners namelijk actief over de diverse afvalstromen en mogelijkheden om deze bij regionale verwerkers aan te bieden. Inwoners die dit advies opvolgen zijn slechts 44,75 euro in plaats van 418,00 euro kwijt voor hun afvalstoffen. Hierdoor komen de conclusies van het onderzoek in een ander daglicht.

Het onderzoek

De Vereniging Eigen Huis heeft in diverse grote gemeenten een onderzoek laten verrichten naar de kosten voor het verwijderen van bouwafval via milieuparken. Wanneer burgers in onze gemeente daarvan gebruik maken dan bedragen de kosten inderdaad 418,00 euro. Maar juist het actief informeren over alternatieve mogelijkheden voor het verwijderen van bouwafval en daardoor behoorlijk reduceren van te maken kosten is essentiële informatie die weliswaar in het onderzoek is meegenomen, maar niet in de publicatie.

De vervuiler betaalt

Sittard-Geleen hanteert sinds 2001 bij de afvalverwijdering het uitgangspunt van 'de vervuiler betaalt''. Alleen inwoners die afval brengen naar het milieupark betalen de storttarieven voor de verwerking. Burgers die geen afval brengen naar het milieupark betalen dan ook geen storttarieven. Storttarieven zijn dus geen onderdeel van onze afvalstoffenheffing.

De Vereniging Eigen Huis gaat in haar onderzoek dus voorbij aan het feit dat in veel gemeenten het bezoek aan het milieupark weliswaar 'gratis' is, maar dat de inwoners hier toch via hun afvalstoffenheffing een vast bedrag per jaar voor betalen, ook als zij geen gebruik maken van het milieupark!


---