Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen in de strijd tegen Jakobskruiskruid

17 oktober 2006 - Jakobskruiskruid komt in toenemende mate voor in Nederland. Het plantje is giftig en kan op termijn dodelijk zijn voor vee. De laatste jaren heeft de plant zich verder verspreid. De provincie Gelderland heeft daarom met de beheerders bermen en natuurterreinen in de provincie afspraken gemaakt over de omgang met Jakobskruiskruid. Deze afspraken zijn opgenomen in het Afsprakendocument Jakobskruiskruid. Ook de gemeente Geldermalsen heeft nu het afsprakendocument ondertekend.

Het Jakobskruiskruis is een lastig te bestrijden plant. De zaadjes kunnen jaren lang in de grond blijven voordat ze ontkiemen. De afspraken in het convenant zijn vooral gericht op het voorkomen van sterfte van vee als gevolg van het eten van Jakobskruiskruid. Daarnaast zijn afspraken opgenomen om de verspreiding op langere termijn beter in beeld te krijgen. Voor de gemeente Geldermalsen betekent dit concreet dat bijgehouden gaat worden waar Jakobskruiskruid in de gemeente groeit. Hiervoor is een inventarisatielijst opgesteld. Op dit moment komt het plantje plaatselijk voor in wegbermen in de gemeente. Het maaisel van de wegbermen werd al afgevoerd naar een composteerbedrijf en zo wordt voorkomen dat het plantje in veevoer terecht kan komen. Bij het inzaaien van bermen zorgt de gemeente ervoor dat er geen Jakobskruiskruid in het zaadmengsel voorkomt.

Zolang Jakobskruiskruid op terrein staat waar voldoende voedselaanbod is, zal vee de plant met rust laten. Als het plantje echter in hooi of kuilgras voorkomt, dan kan vee de plant niet meer herkennen en zodoende toch de giftige stoffen binnen krijgen. Door de giftige stoffen wordt de lever aangetast en dit kan op termijn dodeljk zijn. Overigens heeft het plantje ook een duidelijke ecologische waarde. Jakobskruiskruid is ook voedselplant van verschillende insectensoorten, waaronder de Sint Jakobsvlinder.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl).