Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


18.01.2008

Volledige inzet grondstoffen essentieel voor toekomstige beschikbaarheid oliën en vetten

Het volledig aanwenden van grondstoffen (de zgn. 'multi-sourcing'-strategie) is essentieel voor de toekomstige beschikbaarheid van oliën en vetten voor voedsel en biobrandstoffen. De overheid moet hierbij een helder beleid voeren dat is gericht op de lange termijn en het bijbehorende investeringsklimaat creëert.

Dit blijkt uit het rapport "Market Analysis Oils and Fats for Fuels" van het productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO). Het rapport is vandaag aangeboden aan minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg.

Het productschap MVO identificeert vier onlosmakelijke strategieën die nodig zijn om te kunnen voldoen aan de toekomstige vraag naar oliën en vetten:

1. Volledig inzetten van alle beschikbare grondstoffen, de zgn. 'multi-sourcing'-strategie. Dit zou niet alleen van toepassing moeten zijn op de productie van biotransportbrandstoffen, maar ook op die van voedsel en diervoeder.

2. Stroomlijning van relevant beleid ter ondersteuning van de 'multi-sourcing'-strategie.
Dit betreft o.a.:
a. het opheffen van beperkingen in productie, gebruik en handel van bestaande grondstoffen,
b. aanpassing van brandstofkwaliteits- en biobrandstofstandaarden om de inzet van meerdere grondstoffen mogelijk te maken,
c. verruiming van toepassingsmogelijkheden van bij- en restproducten, zoals gebruikte frituurvetten en dierlijk vet, d. verbetering van de snelheid van behandeling van vergunningaanvragen voor genetisch gemodificeerde gewassen (ggo) in de EU.

3. Verbetering van de prestatie van de huidige grondstoffen door uitbreiding van het productie-areaal en verhoging van de opbrengsten per hectare.

4. Intensivering van onderzoek en ontwikkeling om de commerciële introductie van nieuwe grondstoffen en biobrandstoffen te versnellen.

Op basis van de beschikbare informatie verwacht MVO dat de zogenaamde tweede-generatiebiobrandstoffen vóór 2020 geen significante bijdrage zullen leveren aan de biobrandstofvraag. Ook stelt MVO in zijn rapport dat de huidige, sterke prijsstijgingen van oliezaden en plantaardige oliën niet alleen worden veroorzaakt door de toegenomen vraag naar biobrandstof. De vraag voor voedsel, fluctuaties in oogsten, beperkte voorraden en toenemende speculatie in de grondstoffenmarkt zijn additionele factoren die van invloed zijn.

Het rapport geeft een feitelijk overzicht van beleidsmatige en economische ontwikkelingen die bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling van de biobrandstoffenindustrie. MVO wil hiermee ook een bijdrage leveren aan de publieke discussies over de introductie van biobrandstoffen. Het rapport geeft inzicht in de mogelijke omvang van de ontwikkeling van de biobrandstoffenindustrie en op de beschikbaarheid van plantaardige en dierlijke oliën en vetten.

Minister Verburg kreeg het rapport op 18 januari 2008 uit handen van MVO-voorzitter Wim Oosterhuis. Verburg gaf in haar reactie aan dat MVO een waardevol rapport heeft uitgebracht met een analyse van de grondstoffenmarkt voor biobrandstoffen. Zij wees ook op het belang dat de MVO-sector hecht aan een duurzame bulkproductie van de grondstoffen en om dit op internationaal niveau met de productielanden te realiseren. Zij riep het productschap daarom op bij de Ronde Tafel-initiatieven voor de duurzame productie van palm- en sojaolie zijn belangrijke rol te blijven vervullen.