Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Parkeren in Hoogezand-Sappemeer gratis - persbericht 005, 2008

Landelijk onderzoek: parkeren steeds duurder

In tegenstelling tot vrijwel alle nabije gemeenten met een gemiddeld of hoog voorzieningenniveau is het parkeren in Hoogezand-Sappemeer in de hele gemeente gratis. Hiermee onderscheidt Hoogezand-Sappemeer zich met bijzonder pluspunt voor de winkelende consumenten en de bezoekers van de culturele voorzieningen.

De Nationale Parkeertest 2008, gepubliceerd op 17 januari en uitgevoerd door het Platform Detailhandel Detailhandel, laat zien dat gemeenten prijsstijgingen hanteren van 10 tot 20%, vaak met een basistarief van 2,- of meer. Ook de kleinere gemeenten gaan mee in die trend. De voorzitter van de stuurgroep Bereikbaarheid van het Platform Detailhandel Nederland, de heer A.C. Vendrig, merkt op in het voorwoord: Gemeentebesturen moeten (..) verstandig omgaan met parkeerbeleid. Zij zien parkeren nu teveel als bron van inkomsten en niet als economische factor.

Volgens wethouder Frans Luijckx geldt deze kritiek niet voor Hoogezand-Sappemeer: De detailhandel in het centrum van onze gemeente heeft ons een creatief voorstel gedaan en ook meebetaald aan het realiseren van duurzame gratis parkeeroplossingen. Hoogezand-Sappemeer heeft voor zichzelf daardoor een uniek en onderscheidend pluspunt gerealiseerd binnen de regio Groningen en Noord-Drenthe door het gratis parkeren op de lange termijn te garanderen.

Voorzieningen

Van de gemeenten met een voorzieningenniveau dat gelijkwaardig of beter is, heeft uitsluitend Hoogezand-Sappemeer een gratis parkeerregime zonder beperkingen in het centrum, maar ook in de winkelcentra Martenshoek en Sappemeer, zegt de wethouder met gepaste trots.

In het centrum van Hoogezand is een modern parkeerterrein aangelegd rondom winkelcentrum De Hooge Meeren met een capaciteit van ruim 1200 parkeerplaatsen. Het winkelcentrum heeft meer dan 100 winkels, een bioscoop met 1200 en een theater met 500 stoelen. Hoogezand-Sappemeer heeft een sterk bovenplaatselijk verzorgingsgebied voor het winkelend publiek, de theater- en de filmbezoeker.

Met drie winkelcentra en meerdere buurtwinkelcentra vormt de detailhandel de grootste werkgever in de gemeente en een belangrijke motor van de lokale economie. De gemeente is met de gezamenlijke winkeliersverenigingen van mening dat gratis parkeren de aantrekkelijkheid van de detailhandel sterk vergroot.

Alle informatie over de Nationale Parkeertest 2008 is te vinden op www.platformdetailhandel.nl