Gemeente Winterswijk


Winterswijk, Berkelland en Oost Gelre zetten volgende stap in samenwerking op het gebied van Werk en Inkomen

16 januari 2008

Onder het motto 'minder kwetsbaar, meer kwaliteit, verhoogde efficiency hebben de colleges van Winterswijk, Berkelland en Oost Gelre vorig jaar al een eerste stap gezet in de samenwerking op het gebied van Werk en Inkomen (voorheen sociale diensten). Het betrof de samenwerking binnen het Werkplein Oost Achterhoek waarvan op 7 december de officiële opening werd verricht. Inmiddels wordt een volgende stap voorbereid. Het gaat er dan om dat de overige taken van de voormalige sociale diensten worden samengebracht.

De gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk trekken al een aantal jaren samen op waar het erom gaat mensen met een bijstandsuitkering weer aan werk te helpen. Sinds oktober vorig jaar gebeurt dat voor een groot deel vanuit het Werkplein Oost Achterhoek. Daar bundelen medewerkers van de drie gemeenten hun krachten met die van CWI, UWV en Hameland. Intussen zijn er plannen gemaakt om te komen tot een intergemeentelijke sociale dienst waarin de overige gezamenlijke taken worden ondergebracht. Deze taken betreffen onder andere de toeleiding naar werk, reïntegratiewerkzaamheden, uitkeringsadministratie, terugvordering van verhaal, bezwaar en beroep, sociale recherche en de uitvoering van het Bijstandsbesluit Zelfstandigen. Ook zijn er plannen om de administratieve verwerking van individuele verstrekkingen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) hier onder te brengen. Met deze ontwikkeling ontstaat er op de genoemde terreinen dus één gezamenlijke front- en backoffice voor de drie gemeenten.

De Colleges willen nog in 2008 definitieve besluiten nemen en leggen daarom nu hun plannen voor aan de Bijzondere Ondernemingsraad (BOR). Zodra de BOR advies heeft uitgebracht zullen ook de gemeenteraden zich over de vorming van een intergemeentelijke sociale dienst moeten uitspreken.

Zoals de plannen er nu uitzien wordt voor de intergemeentelijke sociale dienst een centrale locatie gezocht in Groenlo of Eibergen. Alle klantmanagers Werk van de drie gemeenten hebben nu al een werkplek in het Werkplein Oost Achterhoek. Zij blijven van daaruit hun werk doen. De klantmanagers Activering van Berkelland en Oost Gelre werken nog vanuit hun eigen gemeente. Die van Winterswijk hebben nu hun werkplek in het Werkplein. De klantmanagers activering verhuizen straks vanaf deze drie plekken naar de gezamenlijke locatie in Groenlo of Eibergen. Voor cliënten verandert er niks, want klantcontacten blijven op verschillende manieren plaatsvinden. Men kan in één van de lokale zorgloketten terecht. Cliënten kunnen thuis worden bezocht door zijn of haar contactpersoon. Daarnaast kan ook de centrale locatie worden bezocht.