Politie Limburg-Zuid

fietsverlichtingscampagne heeft effect

Politie Limburg-Zuid controleert zeker in de wintermaanden nadrukkelijk op het gebruik van fietsverlichting. Zo werden vanmorgen fietsers en bromfietsers gecontroleerd in de Polderstraat in Hoensbroek. Bij geen gebruik van verlichting werd de betreffende fietser of bromfietser hiervoor bekeurd.

Sinds vier jaar investeert de politie samen met gemeentes, de provincie Limburg, het ROVL, Essent en de middelbare scholen in een campagne om het gebruik van fietsverlichting te stimuleren. Ieder jaar krijgen brugklassers van middelbare scholen aan het begin van de donkere maanden voorlichting over het belang van het gebruik van fietsverlichting. Daarbij worden gratis fietsverlichtingsetjes uitgedeeld. Deze akties, die oorspronkelijk met name in Hoensbroek en omgeving plaatsvonden, worden inmiddels ook elders in de regio Limburg-Zuid uitgevoerd. Ook in andere politieregio's in het land vindt deze opzet ondertussen navolging.
Toen de eerste aktie ruim vier jaar geleden werd uitgevoerd in Hoensbroek, bleek slechts zo'n 40 procent van met name de schoolgaande jeugd fietsverlichting te gebruiken. Dat de scholieren tegenwoordig over het algemeen wel duidelijk beseffen dat het een stuk veiliger is om fietsverlichting te gebruiken, blijkt tijdens de meest recente controles, waarbij dit percentage is gestegen naar 95 procent.

18-01-2008, Limburg-Zuid