Persbericht

18 januari 2008

Zuid-Hollandse gemeenten besparen ruim 21 miljoen kg per jaar aan CO -uitstoot ~ DONG Energy ondersteunt initiatief in de strijd tegen klimaatverandering ~

Zes gemeenten in de provincie Zuid-Holland hebben een contract voor 100% groene stroom afgesloten met DONG Energy. De gemeenten Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Waddinxveen, Rijswijk en Delft kopen jaarlijks bij benadering 38,17 miljoen kWh groene stroom in. Ten opzichte van grijze stroom levert dit een CO -besparing op van ruim 21 miljoen kg per jaar. Dat is gelijk aan het verbruik van ruim 10.000 huishoudens.

De samenwerking is het gevolg van een Europese aanbesteding die de gemeenten hebben uitgeschreven. Bij de gemeenten leefde de behoefte tot het opzetten hiervan om zo optimaal gebruik te kunnen maken van het voordeel van gezamenlijke inkoop. Daarnaast liep bij enkele gemeenten het contract met de huidige leverancier af.

De aanbesteding is verlopen via twee fasen. Fase één bestond uit diverse selectiecriteria en minimum eisen waaraan de leverancier moest voldoen. Twee leveranciers bleven in de race, namelijk DONG Energy en ENECO. In de tweede fase werd geselecteerd op all-in prijs en daarop kwam DONG Energy als winnaar naar voren.

"Dit is een geweldig initiatief", zegt Michiel van der Lande, algemeen directeur bij DONG Energy. "We zijn erg blij met de steeds vaker voorkomende groene initiatieven van gemeenten. Ook deze zes gemeenten in Zuid-Holland geven aan zich in te willen zetten voor een goed milieu en we ondersteunen hen graag zo goed mogelijk bij het uitvoeren van deze plannen."

De overeenkomst is inmiddels officieel getekend door de burgemeester van Zoetermeer en commercieel directeur Rob Mossel van DONG Energy, samen met de wethouders van de overige deelnemende gemeenten. Het contract voor de gemeenten Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Waddinxveen en Rijswijk is op 1 januari 2008 ingegaan. De gemeente Delft volgt later, te weten op 1 januari 2009. Het contract heeft een looptijd van drie jaar en kan vier keer met een jaar worden verlengd.

(321 woorden)