ChristenUnie


'Ouders niet de dupe van uitstel gratis schoolboeken'

'Ouders niet de dupe van uitstel gratis schoolboeken'

vrijdag 18 januari 2008 10:38 Als de verstrekking van gratis schoolboeken niet in 2008 wordt ingevoerd, zal de ChristenUnie er alles aan doen om ouders in ieder geval een compensatie aan te bieden. 'Er is 308 euro gereserveerd per leerling, dus ik ga er vanuit dat dit bedrag linksom dan wel rechtsom bij de ouders terecht komt', aldus fractievoorzitter Arie Slob.
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (september, 2007) verzocht Slob het kabinet om de schoolboeken niet gefaseerd, eerst in de onderbouw en daarna in de bovenbouw, in te voeren maar in één keer. Hierdoor zullen alle ouders zo snel mogelijk profiteren van de maatregel.
Minister Plasterk (Onderwijs) gaf gehoor aan deze oproep. Echter, de doelstelling is volgens scholen onhaalbaar. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat scholen de boeken gezamenlijk inkopen en er bij dergelijke grote inkopen (meer dan 206.000 euro) sprake moet zijn van openbare aanbesteding volgens de Europese richtlijnen. Deze procedure kan maanden duren en zoveel tijd hebben de scholen niet.

Het kabinet bespreekt het onderwerp vandaag in de ministerraad. Mogelijk komt het met de oplossing om ouders in ieder geval een compensatie aan te bieden. De ChristenUnie vetrouwt erop dat de zaken goed geregeld zullen worden.