Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Een jaar na storm Kyrill
18 januari 2008 - Precies een jaar geleden werd ons land getroffen door de zware storm Kyrill, een eens in de vijf jaar storm. Op de weerkaart tekent zich nu net zo'n storm af maar het zwaartepunt van het windveld komt boven het noorden van de Noordzee te liggen. Storm Kyrill versperde op 18 januari de doorgaande wegen in Europa (foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)
Storm Kyrill

Op het noorden van de Noorzee kan de wind even aantrekken tot windkracht 10 of 11. Vooral Denemarken en het zuiden van Noorwegen krijgen daar last van (zie www.meteoalarm.eu). Volgens de meteorologen van het KNMI lijkt de ontwikkeling van deze stormdepressie op die van 18 januari vorig jaar: een snel ontwikkelend systeem dat zeer actief wordt. De koers is echter noordelijker waardoor ons land gespaard blijft van het ergste windgeweld en de stormwaarschuwingen voor onze kust niet verder gaan dan een windkracht 8. Daarbij gaat het wel flink regenen en wordt het uitzonderlijk zacht, nog zachter dan de afgelopen dagen. De temperaturen kunnen oplopen tot 12 of 13 graden, in West-Duitsland wordt door föhnwerking dit weekeinde zelfs 15 graden verwacht.

De storm van 18 januari 2007 was de zwaarste in vijf jaar. Langs vrijwel onze hele kust stond geruime tijd een zware storm, windkracht 10. Opvallend was het grote gebied met zeer zware windstoten. Tot ver landinwaarts zijn windstoten gemeten van 110 tot 120 km/uur. Vooral windstoten leveren schade op: volgens verzekeraar Achmea bedroeg de stormschade ongeveer 125 miljoen euro. Volgens Thoon Bullens van Achmea bleef de schade beperkt doordat het KNMI tijdig een Weeralarm had afgegeven. De beperkte schade was "in veel gevallen een aantoonbaar gevolg van het feit dat veel van onze klanten die dag rekening hielden met het Weeralarm" (bron: jaarverslag KNMI 2006- pdf onder Verder lezen).

Storm Kyrill woedde in een groot deel van Europa en kostte in totaal aan meer dan zestig mensen het leven waaronder vijf in ons land. Nog zwaarder was de storm van 25 januari 1990, die langs onze kust windkracht 11 bereikte.

Verslag van de storm
Een gedetailleerd verslag van de stormen van 25 januari 1990 en van 18 januari 2007 vindt u onder het kopje Nieuws.

Eerste uitgave: 18-01-08