CDA

Van Hijum: Kabinet consistent over koopkracht

Afgelopen week is minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Kamer bevraagd over cijfers van het Nibud, waaruit zou blijken dat vrijwel iedereen er in 2008 op achteruit gaat.

Donner heeft in het debat aangegeven dat het beeld dat het Nibud schetst nauwelijks afwijkt van wat het kabinet eerder al heeft aangegeven. Voor zover de cijfers verschillen, zijn het hele kleine verschillen, die grotendeels zijn terug te voeren op de koers van de olie- en voedselprijzen.

CDA kamerlid Eddy van Hijum is tevreden met de uitleg van de minister. âHet gaat nog steeds goed met de economie. In 2008 merkt nog niet iedereen dat in de portemonnee. Het kabinet heeft echter een economische lijn uitgezet, waarbij de koopkracht er de komende jaren voor iedereen op vooruit gaat. Dat wordt niet voor iedereen al in 2008 zo, maar de lijn tot 2011 ziet er heel goed uit. In 2008 worden in ieder geval de laagste inkomens, ouderen en gezinnen met kinderen ontzien.â

In de koopkrachtberekeningen is, naast inflatie, rekening gehouden met allerlei factoren, zoals de verhoging van de btw en een aantal accijnzen en de stijging van de zorgpremies. Tegenover deze lastenverzwaringen staan ook maatregelen die positief zijn voor de koopkracht, zoals een hogere arbeidskorting en de afschaffing van de WW-premie voor werknemers. Bovendien zullen van veel mensen de salarissen ook stijgen.

Minister Donner gaf in het debat aan dat het niet goed is voor de stabiliteit van de economie om bij elke ontwikkeling te willen bijsturen op koopkrachtreparatie. Van Hijum: âWe hebben er ook meer aan om de economie goed draaiende te houden en de koopkracht op peil te houden door zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Daar ligt zeker ook een taak bij vakbonden en werkgevers om afspraken over salarissen te maken.â

---