PGGM


PGGM stopt belegging in PetroChina
Uitvoeringsorganisatie PGGM stopt met beleggen in het beursgenoteerde PetroChina vanwege betrokkenheid van dit bedrijf bij de schending van mensenrechten. Het is de eerste keer dat PGGM omwille van mensenrechtenschendingen - na een intensieve dialoog - een belegging beëindigt. Ook heeft PGGM vier ondernemingen - die betrokken zijn bij controversiële wapens - toegevoegd aan de bestaande uitsluitingenlijst. PGGM voert voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn een uitsluitingenbeleid uit op de themas mensenrechten en wapens.

De druk die PGGM namens Pensioenfonds Zorg en Welzijn op PetroChina uitoefende om het gedrag te veranderen, leverde niet het gewenste resultaat. PGGM sluit in die situaties ondernemingen uit van belegging. Bedrijven worden direct uitgesloten wanneer zij betrokken zijn bij de handel en productie van massavernietigingswapens en wapens die ook na een militair conflict nog burgerslachtoffers maken.

Het moederbedrijf van PetroChina - het Chinese staatsbedrijf CNPC is betrokken bij mensenrechtenschendingen in Soedan. De betrokkenheid van CNPC blijkt onder meer uit schendingen van mensenrechten door haar veiligheidspersoneel. Daarnaast is CNPC de grootste speler in de Soedanese olie-industrie. Hierdoor is het bedrijf een belangrijke financier van de Soedanese regering, die op grote schaal mensenrechten schendt. CNPC heeft onvoldoende maatregelen getroffen om betrokkenheid bij deze mensenrechtenschendingen te voorkomen of om een bijdrage te leveren aan de oplossing van de mensenrechtenproblematiek in dit land.

CNPC heeft de beursgenoteerde dochteronderneming PetroChina organisatorisch afgescheiden van activiteiten in landen zoals Soedan. Deze constructie is bedoeld om het voor internationale investeerders mogelijk te maken te profiteren van de activiteiten die CNPC wereldwijd onderneemt, zonder dat zij hierdoor zichtbaar betrokken raken bij mensenrechtenschendingen. Door de grote overlap van eigendom, governance en financiële stromen tussen CNPC en PetroChina is er volgens PGGM echter sprake van één partij. PGGM heeft bij PetroChina de mensenrechtenschendingen in Soedan aangekaart. Op basis van de gevoerde gesprekken heeft PGGM besloten dat de dialoog niet meer zinvol is. Om die reden is de belegging in PetroChina stopgezet.

PGGM voert de dialoog over mensenrechten met enkele tientallen bedrijven. Op haar website geeft PGGM inzicht in ontwikkelingen op dat gebied.

Over PGGM
PGGM is sinds 1 januari 2008 een pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder. PGGM verzorgt voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn de uitvoering van de pensioenregeling en het vermogensbeheer. PGGM heeft momenteel EUR 88 miljard pensioenvermogen belegd van ruim 2 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn.

PGGM - 18 jan 2008