Groen!

Brussel, 17 januari 2008

Subsidies Nationale Loterij. Groen! en Ecolo vragen een audit aan bij het Rekenhof

Kamerleden Meyrem ALMACI, Groen! en Georges GILKINET, Ecolo, stuurden gisteren, 17 januari, een verzoek aan het Rekenhof om een audit uit te voeren i.v.m. de subsidies die de federale Regering toekent, op basis van de winst van de Nationale Loterij.

Tijdens de plenaire zitting van 10 januari interpelleerde Georges GILKINET Minister van Financiën Didier Reynders al over deze zaak. De informatie die hierover onlangs in de pers verscheen roept immers heel wat vragen op over de besteding van die publieke middelen.

Dat het hier gaat hier om aanzienlijke bedragen, werd door Minister Reynders bevestigd. Reynders beaamde dat het totale jaarlijkse bedrag dat herverdeeld wordt de 225 miljoen euro overschrijdt. Toch is er geen enkele openbare controle over deze bedragen, aangezien elke Minister als enige verantwoordelijk is voor de besteding van de hem toegekende subsidies.

Volgens Groen!-Ecolo is een audit van het Rekenhof, als onafhankelijke instantie die gespecialiseerd is in financiële analyse, noodzakelijk. Er moet bekeken worden welk bedragen door de verschillende ministers worden besteed. Ook moet nagegaan worden welke procedures en criteria door elke minister gehanteerd worden; hoe de kandidatuurstelling om in aanmerking te komen voor deze subsidie verloopt; welke projecten aanvaard en geweigerd zijn en om welke reden; welke de aangevoerde bewijsstukken zijn en in welke mate de gesubsidieerde projecten gerealiseerd zijn; in hoeverre dit subsidiebeleid doeltreffend is en wat de levensbeschouwelijke en taalkundige verdeling van de subsidies was in de afgelopen jaren.

Een dergelijke, onafhankelijke controle is de enige manier om na te gaan of beschuldigingen die in de pers verschenen op waarheid gebaseerd zijn. Ook zou op die manier de basis kunnen gelegd worden voor een wijziging van de huidige reglementering, om zo tot een meer transparante en een doelmatigere besteding van de subsidies van de Nationale Loterij te komen.

Meyrem Almaci (Kamerlid Groen !) en Georges Gilkinet (Kamerlid Ecolo)