Gemeente Wageningen

Ouderenadviseur vanaf mei onderdeel van het Knooppunt

Vanaf mei 2008 zal de ouderenadviseur worden ondergebracht bij het Knooppunt van de gemeente Wageningen. De huidige subsidie voor de adviseur wordt omgezet in structurele formatie en verhoogd zodat voor de functie 1,22 fte (44 uur) beschikbaar is. Momenteel is dit 32 uur.

De gemeente stelt vanaf 2001 een structureel subsidiebedrag beschikbaar voor een ouderenadviseur. De ouderenadviseur bevordert dat de oudere de regie over zijn eigen leven behoudt en verbetert. Door middel van persoonsgerichte informatie, advies en begeleiding streeft de ouderenadviseur naar vergroting van de zelfredzaamheid en het welbevinden van de oudere. Alle ouderen kunnen een beroep doen op de ouderen adviseur, maar tot de doelgroep behoren voornamelijk de ouderen die om wat voor reden dan ook kwetsbaar zijn. Kwetsbare ouderen zijn te vinden onder de:

- chronisch zieken;

- ouderen met een taalachterstand;

- ouderen met een laag inkomen;

- oudere zorgmijders;

- ouderen in een sociaal isolement.

Momenteel is de ouderenadviseur werkzaam bij Vilente, één van de marktpartijen die sinds 2007 thuiszorg levert. Hierdoor is de positie niet geheel onafhankelijk. Er wordt een terughoudendheid geconstateerd bij ouderen. Aangezien de onafhankelijkheid van groot belang is, wordt de ouderenadviseur ondergebracht bij Het Knooppunt en krijgt een rol in de pilot van het vitaliteitscentrum (consultatiebureau voor ouderen).

De functie is op dit moment ondergebracht bij één persoon, waardoor de functie erg kwetsbaar is. Vanwege de kwetsbaarheid en verdieping van de functie worden de uren uitgebreid van 32 naar 44 uur, zodat er twee ouderenadviseurs aangesteld kunnen worden.

De taken van de ouderenadviseur zijn als volgt:
- Cliëntondersteuning vanuit Het Knooppunt

- Preventief huisbezoek (voorzetting huidige taak)
- Rol in de pilot vitaliteitscentrum
De ouderenadviseur indiceert niet.