Gemeente Wageningen

Stamppot in de klas

Met de klas op school stamppot boerenkool maken? Of een grote pan erwtensoep bereiden? Leren wat wintergroenten zijn en waar deze oorspronkelijk vandaan komen? Het kan met de lespakket `Wintergroenten' van Het Groene Wiel. In samenwerking met alle centra voor natuur- en milieueducatie in Gelderland worden in totaal bijna 600 lespakketten verspreid over basisscholen in de provincie. Dit betekent dat over enkele weken zo'n 15.000 leerlingen in heel Gelderland alles van wintergroenten weten!

We zijn het ons misschien niet meer bewust, maar nog niet zolang geleden waren er in de winter geen tomaten, peultjes of sperziebonen verkrijgbaar. Tegenwoordig is dat wel anders. In de groentewinkel of op de groenteafdeling van de supermarkt kun je niet meer zien of het zomer of winter is. Groenten komen nu overal vandaan: uit de kas en uit allerlei landen overal in de wereld. Vroeger waren er alleen maar groenten van het seizoen. In de winter gebruikte je dan de typische wintergroenten zoals boerenkool, spruitjes, prei en knolselderij.

Lespakket `Wintergroenten'
Met het lespakket `Wintergroenten' wil Het Groene Wiel kinderen opnieuw laten kennismaken met de traditionele wintergroenten. Het lespakket bestaat uit een erwtensoeppakket (prei, knolselderij en groene erwten), aardappels, witte kool, boerenkool, spruitjes, winterwortelen, uien en rode bieten. Deze groenten worden uitgebreid bekeken en er worden proefjes mee gedaan. Maar uiteraard kan er ook mee gekookt worden! De bijbehorende handleiding geeft de leerkracht allerlei lesideeën. Zo is er voor groep 1 en 2 de schoonheidswedstrijd in Groenteland (wie zal er winnen, de knolselderij of de boerenkool?). Groep 3 en 4 verdiepen zich nader in de aardappel en groep 5 en 6 houden een groentedagboek bij. Groep 7 en 8 gaan na hoeveel energie het kost om al die groenten nu bij de groenteboer in de winkel te krijgen. Daarnaast bevat de handleiding allerlei recepten en leuke verhalen vinden over wintergroenten. Wist u bijvoorbeeld dat de winterpeen oorspronkelijk uit het Midden Oosten komt en pas vanaf de 17de eeuw oranje is? Daarvoor was de peen nog geel of paars! Kortom, met het lespakket `Wintergroenten' gaan deze oorspronkelijke groenten weer leven!