EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT EVO, TLN EN KNV

18 januari 2007

EVO, TLN en KNV tevreden over vervroegd toelaten vrachtverkeer op Hollandse Brug

Rijkswaterstaat heeft vanmiddag aangekondigd dat vanaf eind maart of begin april alle vrachtverkeer vanuit de richting Almere weer wordt toegelaten op de Hollandse Brug, en vanaf 1 juli alle vrachtverkeer vanuit de richting Amsterdam. EVO, TLN en KNV juichen toe dat het vrachtverkeer eerder dan aanvankelijk was aangekondigd de brug weer op kan. Eerder was sprake van 1 juli voor alle vrachtverkeer, maar het projectteam van Rijkswaterstaat heeft het voor elkaar gekregen dat het vrachtverkeer eerder kan worden toegelaten.

EVO, TLN en KNV blijven moeite hebben met het eerdere besluit van minister Eurlings om alle vrachtverkeer over de brug te weren. De schade door de afsluiting van de Hollandse Brug bedraagt nog steeds 160.000 euro per dag. Dinsdag 22 januari dient een rechtszaak bij de rechtbank van Zwolle die is ingediend door EVO, TLN, KNV, Vereniging Bedrijfskring Almere en VNO-NCW/MKB Flevoland. Deze partijen zijn van mening dat het lichte vrachtverkeer gewoon de brug had kunnen blijven gebruiken. De rechtszaak is van belang met oog op schadecompensatie en toekomstige afsluitingen.

Als de rechter oordeelt dat het besluit onrechtmatig was, maken ondernemers die financiële schade lijden door het noodgedwongen moeten omrijden, kans op het gecompenseerd krijgen van alle schade in plaats van een deel van de schade. Bovendien betekent een oordeel van de rechter dat het besluit onrechtmatig, dat Rijkswaterstaat bij toekomstige afsluitingen meer rekening moet houden met de belangen van het goederenvervoer.