Gemeente Utrecht


Kleine aanpassing Programma van Eisen 'Rabobrug'

De inspraak op het Integraal Programma van Eisen (IPvE) voor de bouw van een voetgangers- en fietsbrug over het spooremplacement van Utrecht CS heeft geleid tot een tweetal kleine aanpassingen. Het gaat om een betere formulering van de eisen voor toegankelijkheid van de brug voor gebruikers en om een toevoeging in de paragraaf over de vervoerscapaciteit van de brug. Er komt nog een aanvullend onderzoek naar stijgpunten in verband met het medegebruik van de fiets.

De gemeente heeft op het Programma van Eisen voor de 'Rabobrug' 10 inspraakreacties ontvangen. In meerdere reacties is gepleit voor fietsbare hellingen in aanloop naar de brug. Er is echter aan de oostkant en - vooralsnog- aan de westkant onvoldoende ruimte voor hellingbanen die voldoen aan wettelijke normen. Een andere wens betrof een voorstel om fietsparkeren op de brug mogelijk te maken. Het budget voor de brug voorziet niet in die mogelijkheid. Wel is de gemeente van plan om 22.000 stallingplaatsen voor fietsen in de directe omgeving van het Centraal Station aan te leggen.

Het is de bedoeling dat medio mei een definitief ontwerp beschikbaar is voor de 275 lange brug. De planning is erop gericht om begin 2009 te starten met de bouw. De brug, die financieel (mede) mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage van ¤8 miljoeen van de Rabobank, is eind 2009 klaar .

Meer informatie: Natalja Talitsch, 030- 286 10 15.