Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda (18/1)

BREDA, 18 januari 2008

Man aangehouden na diefstal met geweld in drogisterij

RIJSBERGEN: De politie heeft donderdagavond omstreeks 18.10 uur op de St. Bavostraat een 36-jarige man uit Wernhout aangehouden. De man wordt verdacht van diefstal met geweld.

Hij had bij de drogisterij een pakje aspirine meegenomen zonder deze te betalen. De eigenaresse van de zaak liet de man begaan omdat hij agressief en verward overkwam. Ze zag dat hij de naar de deur liep maar zicht toen plotseling weer omdraaide, waarbij hij riep: Er gaat niemand hier weg, iedereen gaat dood. De aangeefster schrok daar erg van. Ze werd daarop vastgepakt door de man die met haar naar buiten wilde gaan. Op dat moment kwam er een gealarmeerde politieauto aanrijden. De agenten wisten de geschrokken vrouw te ontzetten en de man te arresteren. Hij is in verzekering gesteld. De collega van de aangeefster die zich ook in de winkel bevond is als getuige gehoord.

Winkeldief voor 8^e keer aangehouden

BREDA: De politie heeft gisterenmiddag op aanwijzing van personeel van een supermarkt een 52-jarige Poolse man aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een pakje shag een doosje sigaren gestolen. Het was echter al de achtste keer dat de man sinds oktober 2007 is aangehouden voor winkeldiefstal. Hij is in verzekering gesteld. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Politie onderzoekt autobranden in St. Willebrord

ST WILLEBRORD: Vannacht werd omstreeks 02.20 uur een brand gemeld bij een autobedrijf aan de Irenestraat. Ter plaatse bleek dat er zeven autos in brand stonden. De brandweer heeft de branden geblust. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting, de autos stonden te ver van elkaar af om dit middels vonden te veroorzaken. Ook gezien de windrichting was dit niet waarschijnlijk. De politie heeft inmiddels een sporen- en een buurtonderzoek ingesteld. Alle afgebrande auto's stonden aan de achterzijde van het bedrijfsterrein tegen de rijksweg aan.

Omstreeks 02.49 uur werd ook nog een autobrand gemeld aan de Elzenrijs. Daar stond een rode Mercedes in brand. Ook deze brand is door de brandweer geblust. Ook hier is vermoedelijk sprake van brandstichting. De politie onderzoekt of beide zaken met elkaar samenhangen.

Twee arrestaties tijdens horecatoezicht

BREDA: De politie heeft gisteravond en vannacht tijdens het horecatoezicht in Breda een relatief rustige dienst beleefd met slechts twee aanhoudingen.

Een 38-jarige Belg werd aangehouden omdat hij op de Reigerstraat voor een horecazaak de openbare orde verstoorde. De dronken man was buiten gezet nadat hij de zaak de tapkraan had opengezet en er zelf onder wilde gaan hangen. Buiten bleef hij zich agressief opstellen waarna hij werd gearresteerd. Een 20 jarige Fransman werd aangehouden op het Kerkplein werd aangehouden terzake openbare dronkenschap. De Parijzenaar had in een discotheek een bezoeker geslagen die echter geen aangifte wilde doen. De man was zo dronken dat hij niet direct afgehoord kon worden. Hij werd ingesloten om eerst te ontnuchteren. De politie maakt tegen beide personen proces-verbaal.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; Politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Negen bestuurders teveel gedronken in Breda

BREDA: De politie van het team Zuidwest heeft gisterenavond vanaf 20.00 uur tot 04.00 uur een alcoholcontrole gehouden op achtereenvolgens de Ettensebaan en de Graaf Hendrik III laan. Er is van 355 bestuurders een ademtest afgenomen. Daarvan hadden er negen teveel gedronken. Een 57-jarige man uit Bavel had het meeste gedronken. De automobilist werd aan de kant gezet op de Graaf Hendrik III laan. Hij blies maar liefst 1210 ugl, ruim vijf keer de toegestane hoeveelheid van 220 ugl.

De verdachte verklaarde daarover dat hij circa 30 glazen bier en jonge klare had gedronken voordat hij achter het stuur was gekropen. Hij bleek bovendien zonder rijbewijs te rijden, dat was al ingevorderd. Ook was het voertuig niet verzekerd. De politie heeft de auto in beslag genomen. Tegen de man wordt voor alle gemaakte overtredingen proces-verbaal opgemaakt. Een 31 jarige Oosterhouter eindigde als tweede met 690 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een 59-jarige Bredanaar blies 510 ugl. De overige betrapte bestuurders bleven onder de 450 ugl.

Politie onderzoekt vervuiling sloot

CHAAM: Een gespecialiseerd bedrijf is vandaag begonnen met het zuiveren van een sloot aan de Schuttershoefweg die vervuild is door rode diesel. Het gaat om zeker 100 meter dat schoongemaakt moet worden. Een medewerker van het Regionaal Milieuteam van de politie is ter plaatse en stelt in samenwerking met Gemeente, Provincie en Waterschap een onderzoek in. Hij zal tegen de vervuiler als deze achterhaald wordt, proces-verbaal opmaken.

Gisteren werd gemeld dat het oppervlaktewater van de sloot vervuild was door vermoedelijk rode diesel. De gemeente informeerde direct het Waterschap om de vervuiling af te dammen. Inmiddels is begonnen met het schoonmaken.

Man aangehouden na vondst GHB

BREDA: De politie heeft donderdagavond omstreeks 22.00 uur op het Schoolakkerplein een 21-jarige man uit Bavel aangehouden omdat hij een fles met circa 300 ml vloeibare GHB in zijn auto had liggen. Ook bij hem thuis werden op zijn kamer nog drie plastic flessen met restanten van deze vloeistof en twee gripzakjes met restanten van wit poeder aangetroffen. De verdachte is in verzekering gesteld.

Agenten controleerden gisteravond een groep jongeren op het Schoolakkerplein. Omwonenden ervaren daar immers overlast van hangjeugd. De agenten zagen tijdens het noteren van personalia dat een jongen levenloos naar voren hing in een auto. Hij zat alleen in de auto. De dienders probeerden hem middels een pijnprikkel wakker te krijgen. Hij reageerde daar erg traag op. De agenten kregen de indruk dat de man onder invloed van drugs verkeerde. Dit werd bevestigd doordat tussen de voorstoelen een fles met vermoedelijk GHB werd aangetroffen.

Auteur: Willem van Hooijdonk