Senternovem


18-01-2008 | Standaard CO2-emissiefactor aardgas t.b.v. emissiehandel 2008 gepubliceerd

In overeenstemming met artikel 8 van de Regeling Monitoring handel in emissierechten publiceert het Ministerie van VROM aan het begin van elk kalenderjaar een waarde voor een standaard CO2-emissiefactor voor de verbranding van aardgas.

Deze standaard CO2-emissiefactor is voor het jaar 2008 vastgesteld op 56,7 kg/GJ. Deze waarde is onlangs gepubliceerd in de Staatscourant.

De genoemde standaard CO2-emissiefactor moet bij de monitoring in het kader van CO2-emissiehandel 2008 worden gehanteerd door:
* Bedrijfslocaties met CO2-installaties van de klassen B en C die een melding hebben gedaan om gebruik te gaan maken van de jaarlijkse standaard CO2-emissiefactor bij het Ministerie van VROM binnen de daarvoor gestelde termijn na publicatie van het Nationaal Toewijzingsplan.

* Bedrijfslocaties met CO2-installaties van klasse A die in hun monitoringplan hebben aangegeven gebruik te gaan maken van de jaarlijkse standaard CO2-emissiefactor die door VROM is vastgesteld.

De standaard CO2-emissiefactor is vastgesteld aan de hand van een onderzoek dat is uitgevoerd door Gasunie Engineering BV in opdracht van het Ministerie van VROM, in samenwerking met SenterNovem. Voor het bepalen van deze waarde is eenzelfde vaststellingsmethodiek gehanteerd als voor de landspecifieke CO2-emissiefactor, dat wil zeggen dat de factor de uitkomst is van een flowgewogen gemiddelde van de 34 gasgebieden in Nederland waarvoor elk uur de CO2-emissie per m³ wordt bepaald, gecombineerd met de cijfers van het Zebra gasnetwerk.

NB. Voor nieuwkomers van de klassen B en C geldt, in tegenstelling tot bestaande bedrijfslocaties, dat zij nog steeds een melding kunnen indienen voor het werken met de jaarlijkse standaard CO2-emissiefactor voor aardgas. Een meldingsformulier is hier te downloaden.