Kennisnet

`Gouden kans voor investeren in digitaal lesmateriaal'

Zoetermeer, 18 januari 2008

`Wel of niet investeren in meer digitaal lesmateriaal mag niet langer een vraag zijn. Dit is hét moment. Scholen hebben nu een gouden kans om te investeren in digitaal lesmateriaal.' Met deze woorden wil Kennisnet-directeur Toine Maes volgende week woensdag het startschot geven voor de tweedaagse onderwijs en ict-beurs IPON in de Utrechtse Jaarbeurs.

In een korte keynote beantwoordt Maes de vraag of digitaal lesmateriaal een oplossing biedt in de discussie over gratis leermiddelen. In sneltreinvaart doorloopt hij hoe er door de eeuwen heen werd gedoceerd, welke rol innovatieve technieken daarbij speelden, hoe de keuze in lesmateriaal in de loop der tijd hand-over-hand toenam. Een tipje van de sluier: Maes maakt tussenstops in de antieke Oudheid, de Middeleeuwen, de Gelukkige Klas van Theo Theissen en komt uiteindelijk uit in het digiklaslokaal anno 2008.

De groei van autonomie en lumpsumfinanciering biedt scholen keuzemogelijkheden. Maar zijn scholen wel voldoende op de hoogte van hun kansen op dit terrein? Maes zal de bezoekers van de IPON de mogelijkheden die ict ons biedt bij het inslaan van nieuwe educatieve richtingen laten zien.

Kortom, waar ligt de winst voor het onderwijs en hoe gaan we die samen verzilveren?