Voedingcentrum


Voedingsvezels verbeteren de stoelgang

18 januari 2008

Vezelrijk eten is belangrijk voor het hebben van een goede stoelgang. Vezels zijn goede voedingsstoffen die vooral in volkorenbrood, volkoren producten, aardappelen, groente en fruit zitten. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een goede darmwerking en helpen overgewicht te voorkomen.

De meeste Nederlanders krijgen nu te weinig vezels binnen. Als richtlijn geldt voor volwassenen zoân 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag. Dagelijks voldoende volkorenbrood en groente en fruit eten zou in principe voldoende moeten zijn voor een goede stoelgang. Daarnaast is het belangrijk voldoende te drinken en te bewegen. Ook een regelmatig eet- en leefpatroon helpt bij het hebben van een gezonde stoelgang.

Regelmatig

Een goede stoelgang betekent dat je regelmatig en gemakkelijk naar het toilet kunt. Hoe vaak dat is, kan per persoon sterk verschillen. Sommige mensen moeten drie keer per dag, anderen drie keer per week. De ontlasting is goed als het niet te hard is en het er, in de vorm van een drol, gemakkelijk uitkomt. Een dag niet naar het toilet hoeven, duidt niet meteen op een probleem. Er is sprake van verstopping als de ontlasting minder dan drie keer per week of alleen door hard persen tot stand komt.

Een ander eetpatroon, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, te weinig drinken, opwinding en nervositeit kunnen de stoelgang veranderen. Ook âniet gaan terwijl je wel moetâ kan verstopping veroorzaken. Neem daarvoor dus ook de tijd.

Zuivel

In het NRC Handelsblad is recent een vraagteken geplaatst bij zuivelproducten met probiotica die claimen de stoelgang te verbeteren, zoals Danone Activia, Yakult en Vifit. In het algemeen is bewezen dat deze producten de gang door de darmen versnellen. Daardoor kunnen ze ook invloed hebben op de stoelgang. Maar het kan ook zijn dat de ontlasting wat langer in het laatste deel van de darmen blijft, en dus nog even op zich laat wachten. Er hoéft dus geen sprake te zijn van een verbetering van de stoelgang. Het Voedingscentrum adviseert daarom vooral te kiezen voor een gevarieerde voeding met veel volkorenbrood, groente en fruit.