FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Mager bod werkgevers betekent acties in de kleinmetaal

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de kleinmetaal zijn stukgelopen. De werkgevers in de Metaal en Techniek blijken niet bereid te investeren in hun werknemers. FNV Bondgenoten heeft de werkgevers vanmiddag een eindbod gedaan.

"Tenzij de werkgevers alsnog besluiten op het eindbod in te gaan, zijn acties onvermijdelijk geworden," zegt Jan Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten. "De houding van de werkgevers is absurd en de voorstellen die zij doen zijn onacceptabel. Hier gaat onze achterban zeker niet mee akkoord."

Breekpunt in de onderhandelingen is het magere loonbod van de werkgevers en de algehele weigering om echt te investeren in werknemers. Het loonbod van de werkgevers kwam pas op de derde onderhandelingsdag en bestaat uit 2,5% per 1 juli, een eenmalige uitkering van EUR 275 in december en 0,5% per 1 januari. Dit loonbod levert feitelijk maar 1,5% op voor werknemers gedurende de looptijd van de cao. "Het is een bod dat wij niet serieus kunnen nemen," aldus Berghuis.

Het eindbod van FNV Bondgenoten omvat een salarisverhoging van 3,5 % per 1 februari over 12 maanden met een vloer van EUR 350 per procent en een eenmalige uitkering van EUR 250 in juni 2008. Tevens moeten er jaarlijks drie scholingsdagen voor alle werknemers in de cao opgenomen worden. Er moet een consignatietoeslag van EUR 150 komen en de afspraken omtrent werk en rusttijden uit de oude arbeidstijdenwet moeten gehandhaafd blijven. Ook zijn er verschillende eisen gesteld om het werk in de sector voor jongeren, nieuwkomers en oudgedienden aantrekkelijker te maken.

In de Metaal en Techniek werken ongeveer 400.000 werknemers.
---