Gemeente Epe


Komt dat zien! 'Museum voor overbodig beleid' in het gemeentehuis Epe

Van 18 t/m 31 januari a.s. kunt u in het gemeentehuis in Epe naar beleid komen kijken. Overbodig beleid wel te verstaan. In het gemeentehuis vindt u het 'Museum voor overbodig beleid' met een tentoonstelling van pronkstukken van overbodig beleid. Elk overbodig beleidsstuk in het museum wordt verbeeld door een kunstwerk. Op deze manier worden beleidsmakers en -uitvoerders attent gemaakt op overbodige dagelijkse wet- en regelgeving. Ze worden ook uitgedaagd andere potentiële museumstukken te melden. Maar ook u kunt melden wat u overbodige regels vindt! Deze tentoonstelling is onderdeel van het project 'Minder regels'. In onze gecompliceerde samenleving is een stelsel van wet- en regelgeving noodzakelijk. Veel wetten en regels voldoen naar tevredenheid. Maar er zijn ook wetten en regels die door de tijd zijn ingehaald. En er zijn regels die volgens de logica van beleidsmakers prima werken, maar die praktisch gezien onbedoeld of tegenstrijdig zijn. Hier hebben burgers last van. Deze wetten en regels noemen we overbodig beleid. B&W van Epe vinden het terugdringen van regelgeving een belangrijk onderwerp. Daarom is het project "Minder regels" in het leven geroepen. Het project werkt onder andere op de gebieden: algemene plaatselijke verordening, horecaregelgeving, handhaving en vergunningverlening.

Er is ook een klankbordgroep 'Minder regels' die bestaat uit zeven inwoners uit de gemeente. Doel van de klankbordgroep is o.a. ervaringen inbrengen vanuit de inwoners, adviseren over lokale ergernissen en wensen, adviseren over toepasbaarheid bij doelgroepen en adviseren over uitvoeringshandelingen (procedures, formulieren, interne werkwijzen en bejegening) en gebruikersvriendelijkheid.

Een voorbeeld: uittreksel uit GBA
In veel gevallen heb je nog steeds een uittreksel uit de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) nodig, die je vervolgens weer bij dezelfde of een andere overheidsinstantie moet inleveren. Bijvoorbeeld als je in ondertrouw gaat: aanvragen bij het kastje dus en inleveren bij de muur.

Sinds begin 2003 is voor de helft van de procedures zo'n uittreksel niet meer nodig. Om de administratieve lasten voor burgers te verlichten is het de bedoeling dat het uittreksel GBA steeds minder vaak nodig wordt. Logisch, want het aanvragen van informatie bij de overheid en het inleveren van diezelfde informatie bij diezelfde overheid is dubbel werk. Zo vervult de burger de rol van postbode voor de overheid. Met de tijd en kosten die daarbij komen.

Tentoonstelling
>

Meer informatie en zelf overbodige regels melden?
Kijk op www.museumvooroverbodigbeleid.nl of vul het aanmeldformulier in wat u bij de tentoonstelling kunt pakken.