Gemeente Den Haag

Datum 18 januari 2008

Persverklaring: Maatregelen n.a.v. integriteitsonderzoek Parkeren

Onderstaande brief is vandaag door verkeerswethouder Peter Smit verstuurd naar de Commissie Veiligheid, Bestuur en Financiën van de gemeente Den Haag.

Geachte leden van de commissie,

Hierbij ontvangt u de resultaten van het integriteitsonderzoek bij het bedrijfsonderdeel Parkeren, afdeling Parkeercontrole van de dienst Stadsbeheer, dat is uitgevoerd door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Op 19 december jl. bent u geïnformeerd over de afronding van het onderzoek en het voornemen om met maatregelen het integriteitsbewustzijn binnen de afdeling te bevorderen.

Naast de parkeercontroleur die in juni 2007 werd ontslagen, zijn de resultaten van het onderzoek aanleiding geweest om twee andere parkeercontroleurs onvoorwaardelijk strafontslag te geven. Daarnaast kregen drie personen de disciplinaire maatregel van een schriftelijke berisping en ontvingen 21 ambtenaren een waarschuwing. Deze rechtspositionele maatregelen zijn opgelegd na zorgvuldige afweging van de ernst van de vastgestelde gedragingen in relatie tot de functies die de betreffende ambtenaren bekleden.

Gelet op de omvang van illegale handel op of rond de werkvloer moeten veel medewerkers van de afdeling Parkeren, wellicht tegen wil en dank, betrokken zijn geweest bij deze activiteiten. Het college vindt de uitkomsten van dit onderzoek en het gebrek aan integriteit onaanvaardbaar en wil daarom zo snel mogelijk orde op zaken stellen. Hiervoor zijn direct een aantal disciplinaire maatregelen getroffen. Ook acht het college het noodzakelijk om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de onderlinge verhoudingen worden opengebroken. In deze brief vindt u een overzicht van de maatregelen om vergelijkbare misstanden in de toekomst te voorkomen.

Volgend op de resultaten van het BING rapport zien wij ons tevens genoodzaakt om de systematiek van de verstrekking van onder andere Invaliden Parkeerkaarten (IPK's) en het daaraan gerelateerde parkeerbeleid grondig tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen.

Naast de bovengenoemde maatregelen is de gemeente van mening dat organisatorische maatregelen bij de afdeling Parkeren getroffen moeten worden om het integriteitsbewustzijn te herstellen. Deze maatregelen bestaan uit:
- Het inhuren van een extern bureau dat de organisatie gaat begeleiden bij de cultuuromslag, het bevorderen van het integriteitsbewustzijn en de inbedding van Parkeren in de gemeentelijke organisatie,
- Het verkleinen van de span of control van de ploegchefs, alsmede het van buiten de organisatie aantrekken van tenminste vijf nieuwe ploegchefs van onbesproken gedrag,
- Het opleggen van coachingstrajecten aan leidinggevenden,
- Het aanpassen van de kantoorinrichting door transparantere wanden,
- Het invoeren van een ochtendappèl,

- Het invoeren van frequentere ploegenroulaties,
- Het voorleggen van integriteitcasuïstiek in sollicitatiegesprekken,
- Het houden van streng referentieonderzoek bij indiensttreding, en
- Intensievere controle van avond- en weekenddiensten.

Over de hierboven gepresenteerde maatregelen zult u, naar verwachting na de zomer, in een voortgangsbericht worden geïnformeerd.

Het college betreurt wat er gebeurd is, maar benadrukt dat de conclusies van het BING rapport niet voor alle medewerkers van deze afdeling gelden. De medewerkers die zich wél integer hebben gedragen verdienen, vooral op dit moment, steun bij het uitvoeren van hun belangrijke taak voor de gemeente. Ook het management dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de aangekondigde maatregelen en de integriteit te bevorderen, kan uiteraard rekenen op steun van het college.

Met betrekking tot de bevoegdheidsverdeling binnen het college merk ik nog het volgende op. Vanuit de algemene verantwoordelijkheid voor het functioneren van de gemeente is de burgemeester betrokken bij dit proces (Gemeentewet, Art. 170). Wethouder Huffnagel is als portefeuillehouder Personeel verantwoordelijk voor het gemeentelijk integriteitsbeleid en daarmee voor het uitgevoerde onderzoek. Ikzelf draag de verantwoordelijkheid voor het bedrijfsonderdeel Parkeren en ben daarmee bestuurlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de aangekondigde maatregelen.



Gemeente Den Haag