Politie Rotterdam Rijnmond


* AQUAPOL BEVORDERT SAMENWERKING IN EUROPESE WATEREN

ROTTERDAM - In 2008 verdubbelt Aquapol - een Europees samenwerkingsverband voor politiewerk rondom water - het aantal gemeenschappelijke acties. Er worden 25 acties gehouden op zee, rivieren en in de havens van de deelnemende landen van Aquapol. Deze acties richten zich op smokkel, gestolen vaartuigen, illegale arbeid en veiligheidsregels. Dit maakte Jan Struijs, president Aquapol en werkzaam bij het poltiekorps Rotterdam-Rijnmond, bekend op donderdag 17 januari tijdens een bijeenkomst in het World Port Center te Rotterdam.

Aquapol is een Europees samenwerkingsverband van tien landen en groeiend voor politiewerk in de binnenvaart, maritiem en zeehavens gericht op bevordering van veiligheid en bestrijding van criminaliteit in Europa. Het presidentschap van Aquapol is in 2008 vergeven aan Nederland. De Aquapol landen richten zich onder andere op het Rotterdamse havenbeleid omdat het toonaangevend is op het gebied van beveiliging en bestrijding van criminaliteit.

Aquapol is `framework partner' voor politiesamenwerking van de Europese Unie (EU) en adviseur van de Donaucommissie en Rijnvaartcommissie. Het wordt door de Europese Commissie financieel ondersteund. Aquapol bestaat sinds 2002 en is tot dusver succesvol geweest in de samenwerking tussen diverse landen door middel van georganiseerde gemeenschappelijke politieacties op zee, in havens en op binnenwateren van Europa. Door gezamenlijke acties en door informatie te delen krijgt Aquapol meer inzicht in de veiligheid in havens en op binnenwateren in Europa. Het gaat dan met name om vaar- en rusttijden, gevaarlijke stoffen, kwaliteitseisen van bemanning en varen onder invloed van alcohol.

Constanca
In 2008 en 2009 vindt er een bijzonder samenwerkingsverband plaats tussen de politie te water in Nederland (Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en Zeehavenpolitie), Aquapol (met name België, Frankrijk en Engeland) enerzijds en de autoriteiten van de haven van Constanca (Roemenië) anderzijds. Deze samenwerking heeft te maken met de toetreding van Roemenië tot de EU en de veiligheidsbelangen van Europa in de haven van Constanca. Dit project wordt financieel ondersteund door Buitenlandse Zaken en de EU. Het project wordt uitgevoerd onder leiding van Aquapol en de Dienst Internationale Netwerken (DinPol) van het KLPD.

Aquapol zal bij de Rijnvaart- en Donaucommissie aandringen op een aantal verbeteringen in de veiligheidsregelgeving voor de binnenvaart (geharmoniseerde bemanningsdocumenten, betere registratie vaar- en rusttijden, register van uitgegeven documenten en vergunningen).

Bij de EU wordt aangedrongen op een Europese standaard voor de registratie van plezierboten en buitenboordmotoren ten einde diefstal daarvan beter te kunnen bestrijden en beter internationaal te kunnen samenwerken.

De verwachting is dat het netwerk van Aquapol de komende jaren nog sterk zal groeien en een echte impuls zal kunnen geven aan de internationale politiesamenwerking op het water in Europa.