Gemeente Breda

Veiligheidsbeleid Breda 2008

Burgemeester en wethouders hebben het Integraal Veiligheidsprogramma 2008 vastgesteld. Daarin staan de maatregelen die dit jaar genomen worden om de veiligheid in de stad nog verder te verbeteren. Het accent ligt op de aanpak van jongerenoverlast en jeugdcriminaliteit. Daarnaast krijgt de verdere uitbouw van de wijkgerichte aanpak door de veiligheidsregisseurs hoge prioriteit en wordt extra geïnvesteerd in een regionale, geïntegreerde aanpak van de georganiseerde misdaad. Hoog op de agenda staan ook handhaving en toezicht in de horeca waar het gaat om sluitingstijden, discriminatie, geluid en alcoholgebruik onder jongeren.

In 2008 wordt fors geïnvesteerd in de aanpak van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit. Dit gebeurt onder andere in het Veiligheidshuis Breda waar personen, die risicogedrag vertonen of zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit, een persoonsgerichte aanpak krijgen. Voor de aanpak van overlastgevende jongeren werkt de gemeente aan protocollen om groepen adequaat aan te kunnen pakken. Taken op het gebied van jeugdgezondheidszorg, opvoedings- en gezinsondersteuning en ambulante begeleiding worden gebundeld in een Bredaas Centrum voor Jeugd en Gezin. In 2008 wordt ook het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd ingevoerd.

Alcoholmisbruik onder jongeren krijgt in 2008 ook hoge prioriteit; met name voorlichting en educatie, wet- en regelgeving en handhaving. Verder wordt gewerkt aan de opzet van het Grote Broer-project en het project buurtinterventieteam voor de wijk Geeren. Bij het Grote Broer-project houden jongeren van 17-23 jaar onder begeleiding van een coach toezicht op straat en spreken zij andere jongeren aan op hun gedrag. Het project buurtinterventieteam richt zich met name op Marokkaanse vaders. Doel is de communicatie tussen vaders en zoons te versterken.

De wijkgerichte aanpak wordt dit jaar verder uitgebouwd door de twee gemeentelijke veiligheidsregisseurs (één voor het noorden en één voor het zuiden van Breda). Zij kunnen maatregelen nemen om de veiligheid en leefbaarheid in de wijken te verbeteren.

Om de leefbaarheid en veiligheid in winkelcentra in wijken en in de binnenstad te bevorderen is er het Keurmerk Veilig Ondernemen. En er komen veiligheidsplannen voor de bedrijventerreinen Steenakker, Minervum en Hazeldonk en voor het bedrijventerrein aan de Goesseelstraat.

Voor effectieve bestrijding van de georganiseerde misdaad is strafrechtelijk, bestuurlijk, fiscaal en civielrechtelijk ingrijpen nodig. Breda richt zich in 2008 op de verdere ontwikkeling van de bestuurlijke aanpak in de regio. Bekeken wordt of een Regionaal Informatie- en Expertisecentrum op de schaal van de politieregio Midden- en West Brabant wenselijk en haalbaar is.

Vooral handhaving en toezicht staan dit jaar hoog op de agenda. Eind 2007 zijn afspraken gemaakt over de sluitingstijden en discriminatie (deurbeleid) in de horeca, over jongeren en alcohol, handhavingsafspraken en over geluid.

Te downloaden:

* integraal veiligheidsprogramma 2008.pdf
* Bijlage 1 IVP 2008.pdf

* Bijlage 2 IVP 2008-2009.pdf

* jaarplan Breda 2008 versie8.pdf