Gemeente Breda

Breda schaft eerste schone vuilniswagen aan voor stadshart

De Gemeente Breda heeft de aanbestedingprocedure afgerond voor een vuilniswagen die voldoet aan de EEV-norm voor het stadshart. EEV staat voor Enhanced Environmentally friendly Vehicle en dat zijn de schoonste wagens die op dit moment verkrijgbaar zijn. De gemeente is inmiddels gestart met een vervolgaanbesteding voor alle vrachtwagens in de komende vier jaar. Wethouder Willems van milieu: `Vuilniswagens met EEV-norm zijn op dit moment nog niet leverbaar. De Gemeente Breda is dan ook de eerste gemeente die een vuilniswagen die aan EEV-norm voldoet, heeft besteld via aanbesteding. De wagen wordt daarom pas eind 2008 geleverd.' De vuilniswagen die nu in de binnenstad rijdt voldoet niet aan de eisen van de milieuzone die in het hele gebied binnen de singels geldt.

Schoner gemeentelijk wagenpark

Vrachtauto's leveren een grote bijdrage aan de problemen rondom de luchtkwaliteit. Maatregelen gericht op vrachtauto's kunnen daarom relatief veel bijdragen aan verbetering van de luchtkwaliteit. De Gemeente Breda werkt daarom aan een schoner wagenpark. Zo rijdt een deel van de vrachtwagens van Afvalservice nu al met roetfilter, werkt de gemeente mee aan een proef met rijden op biodiesel en binnenkort worden vier aardgasbusjes geleverd. Vanaf eind januari beschikt de gemeente ook over een eigen (slow fill) aardgasvulpunt aan de Slingerweg. De vuilniswagen met EEV-norm die vanaf eind 2008 in het stadshart rondrijdt is beter voor de het milieu, de afvalinzamelaars en de binnenstadbewoners.

In het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Breda wordt aandacht besteed aan het onderwerp duurzaam inkopen. Dit betekent dat de in te kopen producten, diensten en werken ook moeten worden beoordeeld op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

EEV-norm

De EEV-norm is een uitstootnorm die nog strenger dan de Euro 5-norm. De Euro 5-norm is de eis die is vastgesteld voor nieuwe voertuigen die vanaf 1 oktober 2009 op de weg komen.

Vanaf dit moment schaft de Gemeente Breda, als dat bedrijfsmatig en functioneel past, alleen zware wagens aan die voldoen aan deze strenge EEV-norm. Ook alle bussen die in Breda rondrijden voldoen sinds 1 januari 2008 aan deze EEV-norm.

Breda, 18 januari 2008