Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 18 januari 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het oprichtingsbesluit van het agentschap Landbouw en Visserij. Enerzijds wordt er tegemoetgekomen aan een Europese verordening over de financiering van het gemeenschappelijke landbouwbeleid en anderzijds worden, naar aanleiding van de bestuurlijke vernieuwing, een drietal extra taken aan het agentschap toevertrouwd en wordt de samenstelling van het Raadgevend Comité gewijzigd, zodat er een betere verdeling is in de vertegenwoordiging van alle actoren in de landbouw- en visserijsector.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst met BELGA, het Belgisch Pers-Telegraafagentschap nv, legt de Vlaamse Regering 400.000 euro vast voor het werkingsjaar 2008.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan haar vertegenwoordiging in de interministeriële conferenties in de schoot van het Overlegcomité.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Geert Bourgeois
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet dat het Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid wijzigt voor wat de beheersovereenkomsten, de interne controle en Interne Audit betreft. Gelet op het feit dat de eerste generatie beheersovereenkomsten pas in het midden van de huidige regeerperiode tot stand is gekomen, krijgen ze een langere overgangsperiode tot 31 december 2010. Er moet ook niet meer worden voorzien in een operationeel plan op middellange en lange termijn als onderdeel van de informatieverstrekking. Daarnaast wordt er duidelijk omschreven wat interne controle omvat. Tot slot wordt in uitvoering van de aanbeveling van de Vlaamse Ombudsdienst de decretale bepaling ingelast dat de Vlaamse Regering de entiteit Interne Audit kan belasten met een administratief onderzoek bij een kabinet van een lid van de Vlaamse Regering. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies ingediend bij de SERV, de Strategische Adviesraad Bestuurszaken en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Frederik Delecluyse, Tom Van Laere en Koenraad De Bock worden met ingang van respectievelijk 1 november 2007, 1 februari 2008 en 1 februari 2008 aangesteld als regeringsafgevaardigden bij respectievelijk het publiekrechtelijk extern verzelfstandigd agentschap De Scheepvaart, het publiekrechtelijk extern verzelfstandigd agentschap Waterwegen en Zeekanaal en het publiekrechtelijk extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Landmaatschappij. Deze beslissing vernietigt het besluit van eind oktober 2007.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Marc Verelst en Leo Pauwels worden aangewezen als afgevaardigden van Financiën bij respectievelijk de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'specifiek regionaal bedrijventerrein transport, distributie en logistieke zone Westrode' in Meise en Londerzeel.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan (GRUP) "Gemengd regionaal bedrijventerrein Ravenshout-Noord" in Beringen, voorlopig vastgesteld op 4 mei 2007, te verlengen met zestig dagen. Ze beslist meteen principieel tot definitieve goedkeuring van dit GRUP. Het wordt nu voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt vier beheersovereenkomsten 2008-2010 goed met respectievelijk het Agentschap voor Onderwijsdiensten, het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen, het Agentschap voor Onderwijscommunicatie en het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering legt principieel de methodologie en de criteria vast van de voortgangstoets voor de academisch gerichte hogeschoolopleidingen in Vlaanderen. Deze voortgangstoets heeft als doelstelling om tussentijds de wetenschappelijke ondersteuning en de verwevenheid van het onderwijs met het wetenschappelijk onderzoek in die opleidingen te evalueren. De focus ligt daarbij op de onderzoeksgerelateerdheid van de betrokken opleidingen en op de kwantiteit en de kwaliteit van het onderzoek dat in en rond die opleidingen wordt uitgevoerd. Om de administratieve last te beperken wordt de toets zoveel mogelijk afgestemd op het bestaande protocol voor de externe visitaties van de opleidingen. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering machtigt de Katholieke Universiteit Leuven tot het aanvaarden van het legaat van mevrouw P. Maloens.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het oprichtingsbesluit van de examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap voor het voltijds secundair onderwijs. De presentiegelden van de leden van de examencommissie worden verhoogd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering beslist principieel om ook voor het schooljaar 2007-2008 een investeringsoperatie te starten in scholen voor technologie en industriële technieken. Op die manier kan op technologisch vlak een nauwe aansluiting met het bedrijfsleven gerealiseerd worden. Door dit besluit kunnen scholen extra middelen krijgen per regelmatig ingeschreven leerling in de studiegebieden auto, bouw, chemie, grafische communicatie en media, hout, land- en tuinbouw, textiel, koeling en warmte, mechanica-electriciteit of scholen met aanverwante studierichtingen, opleidingen en afelingen binnen het buitengewoon secundair onderwijs OV3 en OV4. De scholen kunnen de middelen uit deze operatie enkel aanwenden voor de aankoop van nieuwe en duurzame uitrustingsgoederen of voor de beveiliging van bestaande uitrustingsgoederen. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering stemt in met een ministerieel besluit over veiligheidsvoorschriften voor treinbestuurders. Het betreft onder meer het gebruik van het 'Memor'-systeem dat tot doel heeft om de gevaren die ontstaan als gevolg van een eventuele verminderde waakzaamheid van de bestuurder, te neutraliseren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In opvolging van het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Gewesten en de Duitstalige Gemeenschap over de meerwaardeneconomie keurt de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en van de Raad van State, definitief een ontwerpdecreet goed dat instemt met een avenant bij het akkoord. Het avenant legt de budgettaire inspanningen voor het begrotingsjaar 2007 vast. Het ontwerp van instemingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering draagt twee effectieve en twee plaatsvervangende vertegenwoordigers voor in de Federale Raad voor de Meerwaardeneconomie.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de vacantstelling van de functie van secretaris voor de Vlaamse Woonraad.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Europese EGTS-verordening laat het oprichten van samenwerkende groeperingen met rechtspersoonlijkheid, 'Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking' (EGTS) toe en legt de voorwaarden vast. De lidstaten moeten de nodige maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat deze verordening daadwerkelijk wordt toegepast. In dit kader hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de autoriteit aanwijst die wordt belast met de voorafgaande goedkeuring van de deelname van de kandidaat-leden aan een EGTS, alsook de autoriteit die bevoegd is om een afschrift van de voorgestelde overeenkomst en de voorgestelde statuten in ontvangst te nemen. De bevoegde Vlaamse minister wordt gemachtigd in te stemmen met de deelname van kandidaat-leden.

Op voorstel van minister Marino Keulen Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de aantekeningen in het register voor de bekendmaking van de reglementen en verordeningen van de gemeenteoverheden. Het besluit geeft uitvoering aan een artikel uit het Gemeentedecreet dat zegt dat de Vlaamse Regering moet vastleggen op welke wijze dit gemeenteregister moet worden bijgehouden.