Groen!

Brussel, 18 januari 2008

Regering plant geen bijkomende maatregelen tegen aangekondigde prijsstijgingen en kredietschulden

Deze week raakten cijfers van het Planbureau bekend die voor de komende maanden de grootste prijsstijgingen voorspellen sinds begin jaren negentig. Het Planbureau heeft het over een inflatie die kan oplopen tot 3,48% tegen maart. Bovendien blijkt dat meer en meer Belgen kredietschulden hebben. 4,7 miljoen Belgen hebben gekocht op krediet en 1,5 miljoen mensen hebben drie of meer kredieten lopen. Dit duidt op toenemende financiële problemen voor onze gezinnen en een armoederisico dat nu ook tot de middenklasse doordringt.

In het licht van deze berichten, ondervroeg Groen! Kamerlid Wouter De Vriendt gisteren Minister van Begroting Yves Leterme (CD&V) over de maatregelen van de regering ter versterking van de koopkracht.

De Vriendt vroeg of de regering maatregelen plant om de vervangingsinkomens en kinderbijslag welvaartsvast te maken zodat zij de levensduurte volgen, om de sociale uitkeringen op te trekken tot boven de armoedegrens en om na te denken over een hervorming van de index zodat prijsstijgingen van basisproducten (zoals voeding) meer doorwegen.

Minister van Begroting Leterme antwoordde dat er indexaanpassingen zullen volgen, hij verwees naar de uitbreiding van het Stookoliefonds en duidde op de beperkte budgettaire middelen.

De Vriendt wijst erop dat het zogenaamde geldgebrek van de federale overheid relatief is wanneer men ervoor kiest om immens veel geld te besteden aan de notionele interestaftrek. Deze fiscale gunstmaatregel aan bedrijven werd oorspronkelijk begroot op 506 miljoen euro, maar nu wordt gezegd dat de kosten oplopen tot 2,4 miljard euro. Bedrijven vliegen op de notionele interestaftrek als bijen op honing en er worden allerlei constructies opgezet om maximaal te profiteren. Het misbruik is enorm en de return in termen van bijkomende investeringen en tewerkstelling is zeer beperkt.

CD&V heeft in de verkiezingscampagne steeds beloofd om de sociale uitkeringen met 2 miljard euro te verhogen, maar nu worden blijkbaar andere prioriteiten gelegd.

In de komende maanden worden grote prijsstijgingen verwacht, het is dan ook onbegrijpelijk dat de regering geen bijkomende maatregelen plant. De nood is hoog, wanneer komt de redding nabij?

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen!