Unicef nederland geeft 160.000 euro voor overstromingen mozambique en malawi

Den Haag, 18 januari 2008 - Unicef Nederland draagt 160.000 euro bij aan noodhulp voor de slachtoffers van de overstromingen in Mozambique en Malawi. Elk land krijgt 80.000 euro. Dat meldt de VN-kinderrechtenorganisatie vandaag. Als gevolg van zware regenval hebben de beide landen te kampen met overstromingen. Unicef levert voedsel, water en sanitaire voorzieningen en hygiëne aan de slachtoffers.

Door de overstromingen in Mozambique zijn ruim 65.000 mensen getroffen, meer dan de helft daarvan zijn kinderen. In de overvolle opvangkampen lopen de kinderen, vaak al met een slechte lichamelijke conditie, een grotere kans op door water overgebrachte ziekten en infecties aan de luchtwegen.

In Malawi hebben minstens een half miljoen mensen tot de volgende oogst in april voedselhulp nodig. Ongeveer 200.000 vrouwen en kinderen zijn heel 2008 afhankelijk van humanitaire hulp. Het aantal kinderen met acute ondervoeding stijgt. Ondervoeding leidt, in combinatie met een gebrek aan schoon water, tot grotere bevattelijkheid voor besmettelijke ziekten. In de afgelopen twee maanden zijn er ruim 400 gevallen van cholera geconstateerd, vijf mensen overleden als gevolg van deze ziekte. Dat is aanzienlijk meer dan in de voorgaande elf maanden. De situatie wordt verergerd door het op grote schaal voorkomen van HIV/Aids en chronische armoede.

Unicef levert voedsel, schoon drinkwater en medische goederen. Ook helpt Unicef bij het onderwijs en de bescherming van kinderen. De werkzaamheden worden nauw gecoördineerd met andere hulporganisaties, de lokale bevolking, andere VN-organisaties en de regering.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor. Daarnaast lobbyt Unicef Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind.


* * * *



Unicef