Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 18 januari

* 12 BABBELTRUC ZAKEN OPGELOST
ROTTERDAM - Met de aanhouding van twee jongens dinsdagmiddag heeft de politie Rotterdam-Rijnmond 12 babbeltruc zaken opgelost. Het Rotterdamse tweetal van 15 en 16 jaar oud werd rond half één aangehouden nadat bewoners van een zorginstelling aan de Baronie hen niet vertrouwden. De jongens collecteerden voor een stichting en gaven aan van het Gemimicollege in Ridderkerk te komen. Even nabellen leerde de bewoners dat het college nergens van wist. Hierop werd de politie gewaarschuwd. Het tweetal werd aangehouden en gaf aan het geld te gebruiken voor eten, drinken en sigaretten. Er is een onderzoek ingesteld waarbij gekeken werd of deze jongemannen in verband gebracht konden worden met soortgelijke zaken. Dit onderzoek maakte duidelijk dat er dertien aangiftes waren, waarbij de betreffende babbeltruc gebruikt was, verdeeld over Rotterdam-Feijenoord en Rotterdam Oost. Naast het collecteren werd er geld ontvreemd met smoesjes als 'mag ik even plassen?' en 'heeft u een glaasje water voor mij?' Bij binnenlaten gingen daders er met de portemonnee van het slachtoffer vandoor.
De jonge Rotterdammers worden gezien als verdachten in deze zaken. De aangiftes zijn ingediend van begin november tot het moment van aanhouding en vooral ouderen zijn het slachtoffer geworden. Vrijdag is het tweetal voorgeleid. Zij moeten zich verantwoorden voor de rechter.
Mocht er iemand bij u aan de deur komen collecteren vraag dan altijd naar een identiteitsbewijs. Vertrouwt u het niet? Bel dan direct de politie via 112.


* MAN AANGEHOUDEN NA VALSE MELDING
ROTTERDAM - Politieagenten van district oost hebben vrijdagochtend een man aangehouden. De Rotterdammer belde rond negen uur de alarmlijn vanaf de Albert Camusplaats met de mededeling dat hij in zijn buik gestoken was. Gealarmeerde hulpdiensten waren snel aanwezig. Aangekomen bij de man bleek echter dat hij de hulpdiensten slechts inschakelde omdat hij buikpijn had en snel ambulancepersoneel wilde om hem te controleren. Na controle bleek een ziekenhuisbezoek niet nodig voor de man. Hierop hebben agenten hem aangehouden voor het doen van een valse melding. De 28-jarig is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De kosten van het optreden van de hulpdiensten worden op hem verhaald.


* TWEE MANNEN MET INBREKERSWERKTUIGEN AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - Een 24-jarige inwoner uit Delft en een 18-jarige Rotterdammer zijn in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden op de Rijksweg A20. Het tweetal had pech met de auto en medewerkers van Rijkswaterstaat zagen het tweetal de doelgroepenstrook oversteken en tegen de geluidswal plassen. Gealarmeerde politieagenten van de Verkeerspolitie stelden een onderzoek in en troffen het tweetal aan. Het tweetal zat inmiddels gehurkt in het gras en bij hen lagen twee schone kentekenplaten, die bij navraag afkomstig bleken van een auto aan de Watertorenweg. Op het moment dat de politieagenten arriveerden ging de 18-jarige Rotterdammer er via de nooddeur van de geluidswal vandoor. Na een korte achtervolging is hij aangehouden. Ook de 24-jarige Delftenaar is aangehouden. Na onderzoek in de auto werden diverse inbrekers werktuigen zoals baco's, slijptolen en breekijzers aangetroffen. De auto is in beslag genomen. Het tweetal kwam op de Rijksweg stil te staan nadat ze bij een Shell station aan de A20 benzine hadden getankt en de auto op diesel reed. Na zes kilometer hield de auto ermee op. Deze benzine hadden ze getankt zonder te betalen. Het tweetal is ingesloten voor nader verhoor.


* BRAND IN WINKEL
SCHIEDAM - In een kledingszaak in de Nieuwe Passage brak donderdagavond even voor zeven uur brand uit. De boiler in de keuken vatte vlam. Door de medewerkers werd de brand direct geblust en de aanwezige klanten uit de winkel gehaald. De gearriveerde brandweer luchtte het pand en checkte de overige ruimtes.


* VERNIELINGEN AAN PORTIEKFLAT
MAASSLUIS - Zondagochtend zijn er vernielingen aangebracht aan een portiekflat op de Burgemeester Wesselinkstraat. Rond half twaalf werd het bellen tableau vernield. Aan de hand van getuigenverklaringen doet de politie onderzoek naar mogelijke verdachten.


* RETACTIE GEHOUDEN
SPIJKENISSE - Politieagenten van district de Eilanden hebben donderdagavond in samenwerking met RETpersoneel metropassagiers gecontroleerd. Tussen 18:30 - 22:00 kregen 158 personen een bekeuring, voor zwart rijden en roken waar dat niet is toegestaan, ter hoogte van metrostation Spijkenisse Centrum. Twee personen werden bekeurd voor het niet bij zich hebben van een geldig identiteitsbewijs.


* RECLAMEBORD VERNIELD
HELLEVOETSLUIS - Bij een supermarkt aan de Stuytse Hoeck is dinsdagavond een reclamebord vernield. Een groep jongeren stond rond acht uur bij het bord. Kort hierna troffen medewerkers van de supermarkt het vernield aan. Hierop waarschuwden zij de politie. Gealarmeerde agenten waren snel aanwezig maar konden de daders niet meer achterhalen.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROCKANJE - Politieagenten van district de Eilanden hebben donderdagmiddag een hennepkwekerij ontmanteld. Na een melding gingen agenten naar de woning aan de Walinxweg. Hier troffen ze rond twee uur een niet in werking zijnde hennepkwekerij aan op zolder. Alle aanwezige materialen zijn in beslag genomen en vernietigd. Er zijn na de inval geen verdachten aangehouden. De eigenaar van de woning wordt niet als verdachte gezien.