Partij van de Arbeid

Extra geld achterstandsleerlingen

18-01-2008 04:16

Staatssecretaris Dijksma trekt 70 miljoen euro extra uit voor onderwijs aan achterstandsleerlingen. Met deze maatregel wil Dijksma de achterstanden in lezen en schrijven aanpakken. Naast geld voor de grote steden, maakt zij ook budget vrij voor de drie noordelijke provincies en Limburg. Het kabinet heeft vandaag ingestemd met dit voorstel.

Om de onderwijsachterstanden zo effectief mogelijk te bestrijden richt het kabinet zich extra op de Voor- en Vroegschoolse Educatie. De huidige regeling van 2006 ging alleen uit van het opleidingsniveau van de ouders. Nu wordt voor extra bekostiging ook gekeken naar regios waar het percentage lage inkomens en uitkeringen zeer hoog liggen. Door niet alleen regios in de stedelijke gebieden aan te wijzen, maar in het hele land, profiteren ook Groningen, Drenthe, Friesland en Limburg van de regeling. Het aanbod van VVE-programmas om onderwijsachterstanden te bestrijden, is vanwege de beperkte middelen in de noordelijke provincies en Limburg nu nog ontoereikend. De scholen, organisaties voor schoolleiders en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staan positief tegenover dit voorstel.

Dijksma heeft niet stilgezeten deze week. Zo heeft zij gisteren ook een convenant in ontvangst genomen waarin staat dat gastouders, die kinderen opvangen buiten de reguliere opvang, aan strengere kwaliteitseisen moet voldoen. Dijksma: De kwaliteit mag nooit in het geding zijn. Kinderopvang, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf of gastouderopvang moeten plekken zijn waar kinderen met plezier spelen en waar ouders hun kinderen met een gerust hart naartoe kunnen brengen. Het convenant, dat is aangeboden door twee brancheorganisaties voor ondernemers en de belangenvereniging voor ouders, heeft als doel af te rekenen met malafide bureaus die tegen hoge tarieven niet meer doen dan het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Dijksma had de brancheorganisaties gevraagd om met strengere kwaliteitseisen te komen.

Gastouders moeten onder meer een cursus EHBO voor kinderen hebben gevolgd en pedagogische kwaliteiten hebben. Daarnaast moeten alle volwassen huisgenoten een bewijs van goed gedrag hebben. De nieuwe eisen uit het convenant zal Dijksma per 1 februari 2008 door de GGD laten controleren. Per 1 april 2008 zullen de normen gelden voor zowel de zowel de gastouderopvang, de buitenschoolse opvang als de dagopvang.