CD&V

Vlaming levert tot 9 ton spaarlampen in

18/01/2008

In 2007 werd in Vlaanderen 6,6 miljoen lampen selectief ingezameld, waaronder 8 tot 9 ton spaarlampen. Dat kreeg Vlaams volksvertegenwoordiger Joke Schauvliege (CD&V) vandaag op haar vraag te horen van minister van Leefmilieu Crevits.

Onlangs veroorzaakte een bericht over de aanwezigheid van kwik in spaarlampen ongerustheid. Vlaams parlementslid Joke Schauvliege (CD&V) vroeg vandaag in de commissie Leefmilieu aan minister Hilde Crevits of Vlamingen voldoende geïnformeerd zijn over de verplichte selectieve inzameling van spaarlampen en over de aanwezigheid van kwik in die lampen.

Volgens de minister werden vorig jaar 6,6 miljoen lampen (989 ton) opgehaald en gerecycleerd (een stijging van 29 ton tegenover 2006), waaronder 8 tot 9 ton spaarlampen. De lokale besturen zouden, nog volgens de minister, hun inwoners voldoende informeren (via infoblad of ophaalkalender) over de selectieve inzameling van lampen via klein gevaarlijk afval of terugnameplicht. Sorteeranalyses wijzen bovendien uit dat heel weinig lampen bij het restafval terechtkomen

De Vlaming werkt dus massaal mee aan het recycleren van spaarlampen. De spaarlampen worden in speciale brekingsinstallaties ontmanteld en het kwik wordt zelfs gedeeltelijke hergebruikt. In een spaarlamp zit ongeveer 2 tot maximaal 5 mg kwik. Kwik komt ook in tl-lampen voor. Het positieve effect op energiebesparing en CO2-uitstoot weegt alleszins veel meer door dan de kleine aanwezigheid van kwik in de lamp.

Wanneer een spaarlamp breekt, is het nuttig de ruimte goed te verluchten en voorzichtig op te ruimen. Dat geldt trouwens voor alle elektrische apparatuur.

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be