NMBS

Parkeerproblemen in Kortrijkse stationsbuurt aangepakt

18/01/2008

Tegen dit najaar krijgt het Kortrijks station een volledig nieuwe toegang aan de Minister Tacklaan. De bestaande parking aan deze zijde van het station wordt vanaf de zomer gezamenlijk uitgebaat door de NMBS-Holding en PARKO agb (P. Station-Tack). Vandaag werd daarover een overeenkomst ondertekend. Een nieuwe aanpak zal de parkeerdruk in de omgeving van het station op korte termijn helpen oplossen maar de trouwe treinreiziger met parkeerabonnement wel de zekerheid bieden op een parkingplaats.

PARKO agb voert binnenkort in de hele stationsomgeving betalend (dag)parkeren in, uitgezonderd voor de bewoners. Tegelijkertijd wijzigt de aanpak op de stationsparking. Treinreizigers krijgen voorrang, maar op momenten dat er vrije plaatsen overblijven, in het bijzonder s avonds of tijdens het weekend, kunnen ook niet-reizigers van de parking gebruik maken.

De vaste treinreiziger die doorgaans zijn auto aan het station achterlaat, kan vanaf juli een abonnement nemen dat hem een parkeerplaats garandeert. De prijs blijft onveranderd op 20 euro. Ook voor toevallige of minder frequente reizigers blijft een voordelig tarief van 4 euro per dag gelden. Niet-reizigers kunnen de vrije parkeerplaatsen benutten via een gewoon en iets duurder parkeerticket (5 euro per dag). Het aantal vrije plaatsen zal op een elektronisch aanwijsbord worden aangeduid. De NMBS-Holding en PARKO agb investeren samen 300.000 euro voor de uitrusting en optimalisering van de parking.

De aanpak van de NMBS-Holding en PARKO agb zal ook een oplossing betekenen voor parkeerproblemen van de bewoners uit de omgeving tussen de Doorniksewijk, Aalbeeksesteenweg, Condédreef en Loofstraat. Er zijn ook nog plannen voor de bouw van een parking met 400 à 600 plaatsen aan de andere kant van het station, onder het Conservatoriumplein.