CDA

Omtzigt: Solidariteit AOW handhaven

Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) moet onderzoeken of er een aparte inkomensregeling mogelijk is voor ouderen die door een onvolledige AOW onder de armoedegrens terechtkomen.

De regels voor een aanvullende bijstand zijn nu te streng en te ingewikkeld. Dat is de uitkomst van een overleg deze week tussen de kamer en de staatssecretaris over de onvolledige AOW.

De AOW is in Nederland een volksverzekering; je bouwt AOW op voor elk jaar dat je tussen je 15e en 65e in Nederland woont. Daar betaal je ook je hele leven premie voor. Wanneer je pas later in Nederland komt wonen, of bijvoorbeeld tussendoor een paar jaar in het buitenland verblijft, ontstaat er een gat in die AOW. Voor mensen met een AOW-gat zijn er mogelijkheden om zich eenmalig âin te kopenâ in de verzekering. Daarmee overbrug je de jaren dat je geen AOW opbouwde, en krijg je dus een volledig recht.

Kamerlid Pieter Omtzigt: âVoor het CDA is het van het grootste belang dat die AOW blijft bestaan en ook als verzekering blijft bestaan. De solidariteit blijft alleen gehandhaafd wanneer iedereen naar draagkracht premie betaalt. Voor mensen die door een onvolledige AOW onder de armoedegrens terechtkomen hebben we daarom in Nederland een aanvullende bijstand. Bijstand is een voorziening, geen verzekering.â

De CDAâer gaf aan wel open te staan voor een kleine verruiming van de bijstandsregeling, waardoor mensen die wat spaargeld hebben dat niet eerst helemaal op hoeven te maken alvorens bijstand te krijgen. âJe moet arbeidszin niet bestraffenâ, aldus het kamerlid.
---