CDA

Vietsch: Ventilatie in woningen onvoldoende

Begin deze maand kwam een onderzoeksrapport naar buiten waaruit blijkt dat 25% van de nieuwe woningen in Nederland in de praktijk niet voldoet aan de zogenaamde EPC-eis. Deze eis bepaalt hoe energiezuinig woningen moeten zijn. (EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat.)

Kamerlid Antoinette Vietsch had om het onderzoek gevraagd nadat er twijfels gerezen waren over de praktische haalbaarheid van de verhoging van EPC-eis zonder extra kosten.

Vietsch: âSoms krijg je meer gelijk dan je lief is. Nu blijkt dat er niet wordt gebouwd én niet wordt onderhouden zoals bedacht. Daardoor zijn veel nieuwe woningen ongezond: te weinig ventilatie, te veel geluid en lucht door te vuile roosters.â Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in 90 % van de onderzochte nieuwbouwwoningen een overschrijding is gemeten van een acceptabel geluidsniveau van mechanische ventilatievoorzieningen. Dit kan als gevolg hebben dat bewoners de ventilatie-installatie niet gebruiken of in een te lage stand zetten, omdat ze last hebben van de herrie. âDit is volkomen begrijpelijk, maar het heeft een ongezonde binnenluchtkwaliteit als gevolg. Uit het onderzoek is ook gebleken dat er relatief veel astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen voorkomen bij mensen die in een slecht geventileerd huis wonenâ, aldus Vietsch. âEen uitermate zorgelijke situatie.â

Uit het onderzoek bleek ook dat in veel huizen de geluidswering van de gevel niet aan de eisen voldoet, en dat veel woningen in de zomer veel te heet kunnen worden. âHet is natuurlijk goed dat er bij woningen gekeken wordt naar energiezuinige bouw; duurzaamheid en zuinigheid zijn belangrijk. Maar dat moet niet betekenen dat er geen frisse lucht het huis meer binnen komtâ, aldus het kamerlid.

Minister Vogelaar heeft de Tweede Kamer inmiddels laten weten dat het ministerie van VROM meer aandacht gaat besteden aan het naleven van voorschriften. Ook gaat bekeken worden of de protocollen wel haalbaar zijn.

---